• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Handke novac od nagrade daje Srbima na Kosovu

Austrijskom književniku Peteru Handkeu uručena je Berlinska nagrada Hajnrih Hajne za 2007. godinu čiji novčani deo namerava da pokloni nekoj od srpskih enklava na Kosovu.

Austrijskom književniku Peteru Handkeu uručena je Berlinska nagrada Hajnrih Hajne za 2007. godinu čiji novčani deo namerava da pokloni nekoj od srpskih enklava na Kosovu.

Pozorište "Berlinski ansambl" čiji je osnivač bio Bertolt Breht, saopštilo je da je nagradu Handkeu, povodom premijere njegovog komada "Tragovi zalutalih", uručio šef tog pozorišta, reditelj Klaus Pajman.

Nagradu "Hajnrih Hajne" zapravo dodeljuje grad Diseldorf. Prošle godine je nezavisni žiri priznanje dodelio Handkeu za njegovo literarno delo, ali su usledile rasprave zbog piščevih stavova o Srbiji i ratu u bivšoj Jugoslaviji, posebno zbog njegovog prisustva na sahrani bivšeg predsednika Srbija Slobodana Miloševića.

Handke je zbog vidjenja Srba kao žrtava u gradjanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji često bio na udaru zapadnih kritičara i političara.

Nagradu od 50.000 evra Handke je odlučio da pokloni jednoj srpskoj enklavi na Kosovu.

U saopštenju "Berlinskog ansambla" se navodi da su "poslanici (diseldorfske) gradske skupštine podlegli pritisku uticajnih medija i političara i uskratili dodelu nagrade" i da je "posle tih apsurdnih rasprava Handke vratio priznanje".

Potom se rodila inicijativa za "Berlinsku nagradu Hajnrih Hajne". Više od 500 donatora je prilozima u visini od 2,50 do 5.000 evra, obezbedilo 50.000 evra koliko je trebalo da iznosi i diseldorfska nagrada.

Taj novac Handke će, kako je najavilo berlinsko pozorište, početkom aprila predati stanovnicima neke od srpskih enklava na Kosovu. Na tom putu će ga pratiti šef "Berlinskog ansambla" Pajmen i inicijatori "Berlinske nagrade Hajnrih Hajne" Rolf Becker, Kete Rajhel i Ekart Spo.

To je grupa levičara, mirovnih aktivista koji su akcije pomoći već pokretali kao protivnici intervencije NATO u Jugoslaviji i pomogli tužbu građana Varvarina stradalih u bombardovanju protiv nemačke države.

Klaus Pajman je već nekoliko decenija jedan od vodećih reditelja na nemačkom govornom području. Bio je 13 godina direktor Burgteatra u Beču, od 2000. godine vodi čuveni Brehtov "Berlinski ansambl".

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE