• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolog: Priča o Isusovom grobu je glupost

Samo nekoliko sati pre najavljene konferencije za novinare u Njujorku o navodnom otkriću Isusovog groba, izraelski arheolog Amos Kloner doveo je u sumnju fantastične tvrdnje da je u sarkofazima, pronadjenim u kvartu Talpiot u Jerusalimu, bila tela Isusa i njegove porodice. Kloner, profesor s Univerziteta Bar Ilan, kraj Tel Aviva, je izjavio da je posredi "odlična priča za tv film", ali da je to "nemoguće i čista glupost."

Samo nekoliko sati pre najavljene konferencije za novinare u Njujorku o navodnom otkriću Isusovog groba, izraelski arheolog Amos Kloner doveo je u sumnju fantastične tvrdnje da je u sarkofazima, pronadjenim u kvartu Talpiot u Jerusalimu, bila tela Isusa i njegove porodice.

Kloner, profesor s Univerziteta Bar Ilan, kraj Tel Aviva, je izjavio da je posredi "odlična priča za tv film", ali da je to "nemoguće i čista glupost."

On je objasnio da su imena ispisana na sarkofazima bila uobičajena i da činjenica da su tako poznata imena nadjena zajedno, nema značaja.

Kloner, koji je zvanično nadgledao radove u grobnici još osamdesetih godina prošlog vekaje, je naglasio da je natpis "Isus sin Jozefa" pronadjen i na nekoliko drugih sarkofaga tokom proteklih godina.

On je intervjuisan za film režisera Simhe Jakobivica, rodjenog Izraelca koji radi u Kanadi, ali ga nije video.

U filmskoj ekipi je osim dvostrukog dobitnika Emi nagrade Jakobovica i poznati holivudski režiser Džejms Kamerun. Na njegovu incijativu Izraelska uprava za antikivtete je pozajmila sarkofage za konferenciju u SAD.

Kloner tvrdi da je nemoguće da je Isus Hristos imao porodičnu grobnicu i dovodi u pitanje autentičnost otkrića i buni se što su sarkofazi pozajmljeni Kamerunu.

Filmadžije veruju da su u pronadjenoj grobnici i sarkofazima, u južnom delu Jerusalima, nekada bile kosti Isusa, Jozefa, njegove supruge Marije i još jedne Marije (po svoj prilici Marije Magdalene), kao i njene dece i Isusa.

Navodno otkriće grobova dece izaziva, verovatno, najveću sumnju.

"Ne postoji mogućnost da su Isus i njegovi rodjaci imali porodičnu grobnicu u Jerusalimu. Oni su bili porodica iz Galilije, bez veza s Jerusalimom. Grobnica u Talpiotu je pripadala porodici srednje klase iz 1. veka nove ere", izjavio je Kloner koji veruje da je Isusova familija bila siromašnija.

Portparolka Uprave za antikvitete nije komentrisala ni dokumentarac, ni izjavu Kolnera, ali je potvrdila da su dva sarkofaga, nadjena u grobnici u Talpiotu, pozajmljena Kamerunu za konferenciju i naglasviši da je to rutinska procedura.

Dokumentarac će biti prikazan ove sedmice u SAD, Velikoj Britaniji, preko izraelskog kanala 8, kao i drugim delovima sveta. Producenti tvrde da su radili na projektu sa čuvanim arheolozima i specijalistima za DNK.

Izraelski mediji podsećaju da je pre 10 godina slicna spekulacija o takozvanoj grobnici Isusove porodice obišla svet, što je podstaklo objavljivanje velikog članka u "Sandej tajmsu", pod naslovom "Grobnica koja se ne usudjuje da kaže svoje ime" i dokumentarac Bi- Bi- Sija.

U to vreme britanski list je napisio da se radi o arheoloskom otkriću koje predstavlja izazov za samu osnovu hrišćanstva.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE