• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej Narodne biblioteke Srbije

Narodna biblioteka Srbije (NBS) proslavila je 175. godina od svog osnivanja promocijom Vodiča kroz digitalne zbirke NBS i uručenjem nagrade za Najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2006. godinu, koja je pripala Vidi Ognjenović za roman "Preljubnici" u izdanju "Stubova kulture".

Narodna biblioteka Srbije (NBS) proslavila je 175. godina od svog osnivanja promocijom Vodiča kroz digitalne zbirke NBS i uručenjem nagrade za Najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2006. godinu, koja je pripala Vidi Ognjenović za roman "Preljubnici" u izdanju "Stubova kulture".

Upravnik NBS Sreten Ugričić, koji je predsedavao žiriju sastavljenom od predstavnika javnih biblioteka Srbije, rekao je brojnim okupljenim bibliotekarima, čitaocima, predstavnicima Vlade i medija, da su od 25 knjiga u najuži izbor ušle dve knjige -"Semolj zemlja" Mira Vuksanovica i "Preljubnici" Vide Ognjenović.

"Ovo je jedina nagrada u Srbiji koju dodeljuju bibliotekari, a žiri se jasno odredio za kritičarski kvalitet naspram kvantiteta", istakao je Ugričić. On je dodao da je lista najčitanijih knjiga u mreži javnih biblioteka objavljena na sajtu NBS.

Povelja i novačana nagrada od 50 000 dinara uručena je dobitnici, a izdavaču, "Stubovima kulture" Povelja.
Zahvaljujući na nagradi, Ognjenović je kazala da je biblioteka mesto magične tišine na kome se susreću pisac i čitalac. "Čitanje je čin uspostavljanja sopstvenog bića, a biblioteka je mesto gde se to postiže", kazala je ona.

Dan na koji je pre 175 godina u Beogradu osnovana Narodna biblioteka Srbije, upravnik Ugričić je posvetio budućnosti. On nije želeo da priča o burnoj istoriji koja je "puna preokreta, dramatična, bolna, ali slavna, već o onom što nam danas i odavde izgleda nestvarno".

On je pozvao prisutne da u mislima odu 25 godina napred, kada će se slaviti dve stotine godina od osnivanja srpske nacionalne biblioteke. Prema njegovim rečima, korpus gradje iz zbirki NBS u njenoj digitalnoj biblioteci već je danas pola miliona.

"Biblioteke postoje da bi služile istini, znanju, uobrazilji, odgovornosti, radosti, nadi svog naroda, da bi služile uspostavljanju i razvitku poretka telepatije, u kome slobodno živi sve što nam je najvažnije, tako da nije čudno da je tajni princip našeg delovanja svih ovih 175 godina bio, a biće još više od sada: telepatija", rekao je Ugričić.

On je istakao da su u Narodnoj biblioteci načinili korak napred u ostvarenju osnovnog zadatka: da budu u telepatskoj vezi sa čitaocima.

"Digitalna Narodna biblioteka Srbije je uvek budna, nije neophodno doći, uspostavljamo telepatsku vezu", rekao je on i dodao da telepatijom u NBS nazivaju opštenje, sporazumevanje, medjusobno razvijanje i obogaćivanje dva ili više umova.

Zamenica upravnika Vesna Ignjac predstavila je Digitalnu biblioteku NBS u kojoj se trenutno nalazi preko pola miliona dokumenata u oko 40 zbirki organizovanih po vrsti gradje i tipovima.
Predstavljena je bogata dečja biblioteka, zbirka ćirilskih rukopisa, novina i časopisa, kartografske gradje, muzikalija i dokumenata, gravira, plakata, kataloga i bibliografija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE