• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obnova najvećeg hilandarskog konaka

Obnova najvećeg konaka u Hilandaru, stradalog u požaru 2004. godine, počeće uskoro, a radovi na sanaciji konaka na samom ulazu u manastirsko zdanje privode se kraju

Obnova najvećeg konaka u Hilandaru, stradalog u požaru 2004. godine, počeće uskoro, a radovi na sanaciji konaka na samom ulazu u manastirsko zdanje privode se kraju, rečeno je u beogradskoj Zadužbini srpske carske lavre.

U zadužbini su precizirali da je reč o konacima iz 1816. i 1814. godine, potpuno uništenim u požaru koji je izbio u noći izmedju 3. i 4. marta 2004. Požar je, kako je rečeno, izbio iz jednog od dimnjaka konaka Igumenarija na severnoj strani manastirskog kompleksa i naneo nepovratnu štetu svetogorskoj svetinji u čijoj obnovi već tri godine učestvuju mnogobrojni donatori, medju kojima je i Vlada Srbije.

Država i crkva, kao i druge institucije, saglasili su se da se o projektima odlučuje uz blagoslov Svetog arhijerejskog Sinoda SPC i njegove svetosti patrijarha Pavla.

U beogradskoj Zadužbini ističu da je konak iz 1814. godine, od preko 500 kvadratnih metara, odabran prvi za obnovu, jer se nalazi na samom ulazu u manastirsko zdanje i njegovom obnovom, čiji se kraj očekuje ovih dana, biće vraćen stari i prepoznatljiv lik Hilandaru.

Troškovi pažljivo planirane obnove i očuvanja arhitektonskog nasledja i ambijentalne celine, prema procenama, iznose milion i 200 hiljada evra.

U velikom požaru u Hilandaru je uništeno ili u znatnoj meri oštećeno 5.761 od 10.500 kvadratnih metara ukupne površine manastirskog zdanja. Izgorela su četiri paraklisa (male pomoćne crkve) a procenjena je šteta od 10 miliona evra i radovi na obnovi od najmanje 10 godina.

(Tanjug/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE