• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti kao umetnost

Vesti su postale umetnost u Njujorku, gde je u toku izložba na kojoj umetnici svakodnevno svojim radovima reaguju na dogadjaje u svetu.

Vesti su postale umetnost u Njujorku, gde je u toku izložba na kojoj umetnici svakodnevno svojim radovima reaguju na dogadjaje u svetu.

Više od 30 umetnika učestvuje u "Urgentnoj sobi", multimedijalnoj izložbi postavljenoj u njujorškoj četvrti Kvins, na kojoj imaju 24 sata da naprave umetnička dela kao odgovor na nešto što su čuli u vestima.

"Pokušali smo da pokažemo da umetnik može da radi brzo i napravi remek-delo", rekao je organizator izložbe Tjeri Žofroj. Kazao je da je na ideju došao kada je shvatio da je frustriran zbog toga što ne može da se izrazi dok gleda vesti. "Savremena umetnost kasni jednu do dve godine. Ne možete da se izrazite brzo, pa sam odlučio da pokrenem sistem u kojem se umetnici mogu izraziti istog dana", rekao je umetnik francuskog porekla.

Vesti koje umetnici biraju moraju da budu važne ili da imaju dugoročne posledice, a njihovi radovi moraju da odražavaju gledište.

Iako je dozvoljeno kritikovanje administracije predsednika SAD Džordža Buša, direktna kritika ličnosti predsednika nije dopuštena, kazao je Žofroj. "To bi bilo previše lako", objasnio je.

Rad bruklinskog umetnika Maka Prema čine otisci prstiju i ruka koja se pomalja iz kalupa, koji se vrte u krug na video ekranu. Premo je objasnio da je to njegova reakcija na vest o planu američke vlade da primora strance da im, po dolasku u SAD, dostave otiske deset, umesto dva prsta kako je sada.

"Kada umetnik vidi nešto što nije u redu u demokratiji, na primer zloupotrebu vlasti, propagandnu strategiju, o tome mora brzo da informiše javnost", kazao je Žofroj.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE