• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ružici Sokić uručena nagrada "Žanka Stokić"

Prestižna nagrada "Žanka Stokić", koja se već pet godina dodeljuje za glumačko stvaralaštvo, uručena je u nedelju ovogodišnjoj dobitnici, dramskoj umetnici Ružici Sokić, na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Prestižna nagrada "Žanka Stokić", koja se već pet godina dodeljuje za glumačko stvaralaštvo, uručena je u nedelju ovogodišnjoj dobitnici, dramskoj umetnici Ružici Sokić, na svečanosti u Narodnom pozorištu.

Uručenju nagrade prethodilo je izvodjenje skraćene verzije drame Miodraga Ilića u režiji Slavenka Saletovića "Žanka" sa Sokićevom u naslovnoj ulozi.

Pored nagradjene umetnice, igrali su Milan-Caci Mihailović i Vuk Saletović.

Prepuno gledalište burnim aplauzima na nogama je pozdravilo izvodjenje predstave u kojoj je Sokićeva maestralno odigrala Žanku - slavljenu, a potom osudjivanu glumicu koja je život posvetila pozorštu.

Žanka Stokić (1887-1947) je, sa četiri razreda osnovne škole, od pralje u putujućem pozorištu postala velika glumačka zvezda Narodnog pozorišta za koju je Branislav Nušić pisao ženske uloge u svojim delima. Ona je bila i inspiracija za Živku u "Gospodji ministarki".

Posle Drugog svetskog rata, njoj je na osam godina oduzeta čast zbog pozorišnog nastupa pred Nemcima u okupiranom Beogradu.

Potresna priča o životu jedne srodila se sa dušom druge velike glumice, i na trenutak je pretvorila nacionalni teatar u mesto gde su sve duše žive.

Uz aplauze i cveće koje je zasipalo glumicu jedinstvene skromnosti i šarma koji nesmanjenom snagom zrači više od četiri decenije, Sokićeva je zahvalila publici i svima koji su doprineli da ponese ovako značajnu nagradu.

"U životu se dogadjaju nesreće, ali i srećni trenuci, kao sada meni. Složilo se da u godini kada igram dramu o Žanki dobijem nagradu koja nosi njeno ime, zato ću reći njenu rečenicu: 'Život je radost' i sada hoću da se radujem", kazala je Sokićeva.

Nagradu glumačkoj ličnosti koja je obeležila pozorišni i filmski život Srbije stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza, kao omaž velikoj srpskoj glumici Žanki Stokić, osmislila je glumica Mira Stupica, a dodeljuje je Narodno pozorište, zajedno s kompanijom "Večernje novosti" i opštinom Požarevac.

Odluku o ovogodišnjem laureatu jednoglasno je doneo žiri u sastavu: Mira Stupica (predsednik) i članovi Dejan Savić, Manojlo Manjo Vukotić, Nebojša Bradić i Siniša Kovačević.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE