• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan poezije u Beogradu

Kulturna manifestacija pod geslom "Poezija, zlatno doba svakodnevice", u čast Svetskog dana poezije, biće održana u Beogradu 20. i 21. marta u organizaciji Kulturnog centra Beograda (KCB).

Kulturna manifestacija pod geslom "Poezija, zlatno doba svakodnevice", u čast Svetskog dana poezije, biće održana u Beogradu 20. i 21. marta u organizaciji Kulturnog centra Beograda (KCB).

U utorak će biti održana panel diskusija "Pesma o priči, priča o pesmi" koju će voditi pesnik Laslo Blašković, a učešće su najavili Vasa Pavković, Slobodan Tišma, Milovan Marčetić, Goran Stanković, Goran Petrović, Divna Vuksanović, Marija Knežević, Vojislav Karanović i Dragan Bošković.

Takodje u utorak, u 17 sati, profesor na Katedri za anglistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Zoran Paunović održaće predavanje na temu "Radjanje muzike iz duha poezije".

S obzirom na to da je tema teorijskog dela obeležavanja Svetskog dana poezije "Odnos proze i poezije", Paunović, autor izvrsnog prevoda Džojsovog "Uliksa" predstaviće slavnog Irca u manje poznatoj, ali ništa manje bitnoj ulozi pesnika.

Džojsova pesnička zbirka "Kamerna muzika", iz koje će ekskluzivno za ovu priliku biti prevedeno nekoliko pesama, poslužiće kao povod za razmatranje prisne povezanosti muzike i poezije, s jedne, odnosno poezije i proze, s druge strane.

Više no priča o značaju poezije i poetskog u Džojsovom delu, trebalo bi da to bude priča o prirodi poezije same.

Sledi poetsko veče Vojislava Jovanović i Saše Jelenkovića, dvojice značajnih pesnika modernog senzibiliteta, medjusobno bliskih, a u isto vreme autentičnih poetičkih postulata.
U 19 sati biće premijerno prikazan dokumenatarni film "Princ poezije: Branko Miljković (1934-1961)" koji je režirao Miomir - Miki Stamenković a scenario i tekst je napisao Vidosav Petrović (Produkcija "Film fokus", Niš, 2007).

U Muvi baru KCB u 21 sat održaće se priredba "Tvornica" (Dragana Mladenović, Vule Žurić i drugovi) i "Slamarica" (Ajdin Husić i Nermin Aganović, Sarajevo).

Programom se predstavlja pesnička zbirka "Tvornica" i pošto se knjiga bavi periodom od pedesetih do osamdesetih godina 20. veka u eks Jugoslaviji, njeno predstavljanje organizovano je u duhu fabričkih priredbi toga vremena.

O knjizi će govoriti direktor "Tvornice" Žurić, a stihove će čitati tri "radnice" iz sektora za umetnost i kulturu, električar, dva visoka delegata (dvometraši) i dve male (sitne) službenice.

Drugi deo programa rezervisan je za predstavljanje (neobjavljene) knjige "Slamarica" sarajevskih pesnika Husićai Aganovića posvećene slem poeziji i pesničkim slem takmicenjima.

U Sarajevu se reč koja oznacava ovu vrstu poezije izgovara se kao "slam", pa otuda i naziv njihove zbirke "Slamarica".

Realizaciju programa pomogli su Skupština Beograda i Švajcarski program za kulturu.

Na Svetski dan poezije, 21. marta, odvijaće se celodnevni program ispred KCB, biblioteke "Milutin Bojić" i Biblioteke grada Beograda.

Moći će da se sluša zvučna instalacija koja obuhvata snimke poezije koju govore Majakovski, Džojs, Ahmatova, Crnjanski, Popa, Lalić...a vlastite stihove čitaće savremeni srpski pesnici.

U galeriji "Artget" od 14 sati radiće "Ažimova" škola kreativnog pisanja koju će voditi Dubravka Djurić, dok će u istom prostoru u 19 sati biti održan pesnički performans "Varka oka, varka uha" koji će izvesti "Rapsodi gruppo fonografico" (Luka Bombardieri i Tomazo Pipuci, Firenca, Italija).

Obeležavanje Svetskog dana poezije završiće se pesničkim projektom grupa " Neolit" iz Novog Sada i "Deve" iz Beograda u "Muvi baru" u 21 sat.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE