• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera Menclove režije Šekspira 29. marta

Premijera Šekspirove komedije "Vesele žene Vondzorske", u režiji čuvenog češkog reditelja Jirži Mencla, biće izvedena 29. marta u Narodnom pozorištu, najavljeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Premijera Šekspirove komedije "Vesele žene Vondzorske", u režiji čuvenog češkog reditelja Jirži Mencla, biće izvedena 29. marta u Narodnom pozorištu, najavljeno je u ponedeljak na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

Posle četiri dolaska u Beograd, kada se upoznao sa celokupnim glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta i šestonedeljnog rada na predstavi sa glumcima koje je odabrao, Mencl je, po sopstvenim rečima, napravio "čistu komediju".

Škrt na rečima, poznati reditelj rekao je da voli da radi predstave zbog kojih će publika sa radošću da dolazi u pozorište.

Upitan da li je tačno da je u odnosu prema glumcima bio strog, Mencel je duhovito primetio da ni jednom nikoga nije udario. Konstatujući da je saradnja sa akterima predstave bila dobra i da se dobro radilo, gost iz Češke je ipak primetio da su ovde drugačije navike i da on voli da se radi tačno i precizno. "I to su naučili", dodao je on.

Jedna od glumica u predstavi, Nataša Ninković, u ime glumačkog ansambla, rekla je da je bilo pravo zadovoljstvo i čast raditi sa Menclom, izvinjavajući se gostu na "šarmantnoj raspuštenosti" koja odlikuje naše glumce tokom rada na predstavi, koju oni, naprosto, gaje.

Po oceni glumice Dušanke Stojanović Glid, velika je razlika u režiji Mencla u odnosu na iskustvo sa domaćim rediteljima.Mencl, kako je rekla, precizno i strpljivo radi sa glumcima i ne diže ruke ni od jednog dok ne dobije ono što je zamislio.

Upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić izrazio je uverenje da će "Vesele žene Vindzorske" biti "najbolji izvozni artikal" nacionalnog teatra. Uradili smo sve najbolje, uzeli Šeksapirov tekst, reditelja Mencla i izvanredne glumce, rekao je on, izrazivši nadu da će biti ostvarena velika očekivanja od ove predstave.

"Predstava je unapred rasprodata, imaće dovoljno repriza do kraja sezone i nadam se da će u narednih 10 godina biti udarna na velikoj sveni Narodnog pozorišta", dodao je njegov upravnik. On je napomenuo da će sa tom predstavom Narodno pozorištenajverovatnije gostovati u švedskom nacionalnom tetaru "Dramaten" povodom obeležavanja njegove stogodišnjice.

Direktor Drame Narodnog pozorišta Božidar Djurović, koji je, po rečima Savića, najzaslužniji što je Mencl režirao u Beogradu, podsetio je da je Šekspirova komedija prvi put igrana na sceni Narodnog pozorišta pre 104 godine u režiji čiča Ilije Stanojevića.

Istkavši da samo može da raduje što je ovoga puta Šekspira režoraojedan od najznačajnijih evropskih filmskih i pozorišnih reditelja, Djurović je izrazio uverenje da su "Vesele žene Vindzorske" samo početak saradnje sa Menclom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE