• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će i Srbija obeležiti Lubardin jubilej?

Stogodišnjica rodjenja jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara druge polovine 20. veka Petra Lubarde (1907 - 1974) u Crnoj Gori, gde je rodjen, obeležava se na državnom nivou, dok proslava tog jubileja u Srbiji, gde je proveo veći deo života, i dalje nema zvanična obeležja.

Stogodišnjica rodjenja jednog od najznačajnijih jugoslovenskih slikara druge polovine 20. veka Petra Lubarde (1907 - 1974) u Crnoj Gori, gde je rodjen, obeležava se na državnom nivou, dok proslava tog jubileja u Srbiji, gde je proveo veći deo života, i dalje nema zvanična obeležja.

Fond "Petar Lubarda", osnovan na inicijativu slikarevog bratanca Djure Lubarde i sestričine Djine Lazar, registrovan je pre nedelju dana, a u utorak je u Medjunarodnom pres centru u Beogradu predstavio planove za obeležavanje Lubardinog jubileja u Srbiji.

Fond, osnovan sa ciljem da sačuva uspomenu na stvaralaštvo Petra Lubarde, i da spase od propadanja i zaborava njegovu umetničku i ličnu zaostavštinu, pokrenuo je inicijativu da se tokom ove godine izložbama, koncertima i drugim kulturnim programima u Srbiji dostojno obeleži vek od Lubardinog rodjenja.

Namera fondacije jeste da tokom leta ili jeseni organizuje izložbu Lubardnih crteža i slika iz privatnih kolekcija, a domaćin postavke trebalo bi da bude Galerija "Jugocentar" u Beogradu.

U Galeriji "Haos" u Beogradu 12. februara, na 33. godišnjicu smrti Petra Lubarde, otvorena je izložba njegovih crteža, koju su podržali i članovi fondacije.

Djina Lazar rekla je da će na Lubardin rodjendan, 27. jula, u saradnji s Poštom Srbije, biti štampane poštanske marke s njegovim likom.

Organizatori planiraju da ustanove i nagradu koja će nositi ime "Petar Lubarda" i koja će se dodeljivati mladim umetnicima.

Ona je dodala da organizatori imaju mnoštvo ideja kako da se na dostojan način obeleži ta značajna godišnjica u srpskoj umetnosti, ali da je za to neophodna pomoć državnih i gradskih institucija kulture.

U Crnoj Gori stogodišnjica Lubardinog jubileja obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika države. U julu će biti velika retrospektivna izložba dela Petra Lubarde, a planiran je i niz pratećih programa.

Prema rečima Djine Lazar, namera fondacije, koja se pridružila obeležavanju Lubardinog jubileja u Crnoj Gori, jeste da ta izložba gostuje u Beogradu, u Srbiji, i u drugim bivšim jugoslovenskim republikama.

Za sada se nijedna od nadležnih institucija kulture u Beogradu i Srbiji nije zvanično uključila u pripreme za obeležavanje jubileja.

Konferenciji za novinare u Medjunarodnom pres centru u Beogradu pristustvovao je, medjutim, zamenik ministra kulture Srbije Vladimir Tomčić koji je rekao da je njegovo ministarstvo spremno da pomogne fondaciji u pripremama za organizaciju proslave Lubardinog jubileja i pozvao njene predstavnike na razgovor.

Rezultati tog razgovora trebalo bi da budu poznati za nekoliko dana.

Članovi Fonda "Petar Lubarda" ukazali su i na problem slikarevog legata - kuće u Iličićevoj ulici broj 1 u Beogradu - koja je u izuzetno lošem stanju.

Tu kuću, u kojoj se, prema rečima advokata fondacije Miloša Markovića, nalazi oko 135 Lubardinih slika, crteža i skica, slikar je pred smrt testamentom poklonio Gradu Beogradu, ali stanarska prava nad stambenim delom kuće nosi njegova supruga Vera koja ne dozvoljava ulaz u atelje.

Postoji opravdan strah za sudbinu Lubardinih dela u tom legatu, zbog čega je neophodno da nadležni gradski organi što pre reše problem vlasništva nad kućom i da započnu njenu obnovu, naglasili su učesnici konferencije za novinare.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE