• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prickerova nagrada Ričardu Rodžersu

Britanski arhitekta Ričard Rodžers, jedan od autora centra Pompidu u Parizu, ovogodišnji je dobitnik nagrade Pricker.

Britanski arhitekta Ričard Rodžers, jedan od autora centra Pompidu u Parizu, ovogodišnji je dobitnik nagrade Pricker, javile su svetske agencije.

Rodžers (73) je "branilac urbanog života i veruje u sposobnost grada da ubrza društvene promene", izjavio je Tomas Pricker, predsednik američke fondacije Hajat koja dodeljuje to prestižno priznanje koje važi za Nobleovu nagradu u domenu arhitekture.

Ceremonija dodele nagrade biće održana 4. juna u Londonu, gde će laureat dobiti 100.000 dolara i medalju. "Ako citiramo Rodžersa, grad budućnosti neće biti, kao danas, podeljen na geta ograničena na jednu aktivnost. Više će ličiti na gradove u prošlosti gde će se preplitati mesta za stanovanje, rad, trgovinu i zabavu", naveo je Pricker.

Rodžers je 31. dobitnik uglednog priznanja ustanovljenog 1979, i četvrti Britanac kojem je pripao taj torfej.

Medju najpoznatijim Rodžersovim projektima su sedište osiguravajuće kompanije Lojd's u Londonu, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, Milenijumska kupola u Londonu i terminal broj četiri medjunarodnog aerodroma Barahas u Madridu.

Autor je i koncepta za jednu od kula koje bi trebalo da budu podignute na mestu kula bliznakinja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, uništenog u teroristickcom napadu 11. septembra 2001.

Veliki udeo u njegovom renomeu ima revolucionarni projekat centra Žorž Pompidu, koji je radio s italijanskim kolegom Rencom Pjanom, takodje dobitnikom Prickera. "Centar Žorž Pompidu uneo je reovluciju u projektovanje muzeja, transofrmišući ono što su nekada bili spomenici namenjeni eliti, u popularna mesta za društvene i kulturne susrete, u centru grada", naveo je žiri.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE