• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kratki metar - 160 filmova za šest dana

U Beogradu u petak uveče počinje 54.Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, na kojem će za šest dana biti prikazano 160 dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih fimova iz zemlje i inostranstva.

Doajen filmske umetnosti Vlada Petrić otvoriće u petak uveče 54. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, a njegovim eksperimentalnim ostvarenjem "Simfonija ruku" započeće takmičarski program u velikoj dvorani Doma sindikata.

Predstavnici osnivača festivala - Skupštine Beograda i organizatora - Direkcije Festa istakli su da su sve pripreme obavljene na vreme i da predstoji šest dana praznika za ljubitelje ovog dela kinematografije, sa 160 dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih fimova iz zemlje i inostranstva.

Ministarstvo kulture Srbije potvrdilo je pokroviteljstvo nad ovom tradicionalnom manifestacijom, najstarijom te vsrte u Evropi, i uplatilo akontacionu sumu od 900.000 dinara. U gradskom budžetu za festival je izdvojeno oko osam miliona dinara.

Predsednik Saveta festivala Janko Baljak skrenuo je pažnju i na neke emotivne momente koji će obeležiti otvaranje.

Na svečanoj ceremoniji reditelj Petrić kao prošlogodišnji dobitnik nagrade za životno delo uručiće priznanje za ovu godinu, koje su dobili Predrag i posthumno Mladen Vranešević iz "Laboratorije zvuka", autori muzike za oko 150 domaćih filmova.

Kao omaž popularnoj braći Vranešević biće prikazan film "Zvuk" koji je na osnovu njihovg performansa iz 1981. godine režirao Dragomir Zupanc, kao i kratki film Karpa Aćimovića Godine "Zdravi ljudi za razonodu", sa muzikom Predraga Vraneševića. Slovenački reditelj Godina, koji će biti predsednik žirija, izjavio je da ga za ovaj festival tu manifestaciju vezuju lepe uspomene. "Prvi put sam došao 1962. godine, kao student, to mi je bila sjajna škola. U konkurenciji sam prvi put učestvovao 1968. godine, dobio sam i neke nagrade i još više zavoleo ovaj festival", rekao je on.

Na konferenciji za novinare je predstavljena i članica žirija iz Japana Sajoko Kinošita, predsednik Medjunarodne organizacije animatora ASIFA. Kinošita je i direktorka festivala animiranog filma u Hirošimi. Ona je najavila da će na beogradskom festivalu, u pratećem programu, biti prikazan izbor japanskih animiranih fimova i to u dva bloka - komercijalne i nezavisne produkcije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE