• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JDP 3. aprila obeležava 59. rodjendan

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda obeležiće 3. aprila svoj dan, 59. godina od osnivanja, svečanom dodelom godišnjih nagrada svojim zaslužnim umetnicima.

Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) iz Beograda obeležiće 3. aprila svoj dan, 59. godina od osnivanja, svečanom dodelom godišnjih nagrada svojim zaslužnim umetnicima.

Prva predstava na sceni JDP-a odigrana je 3. aprila 1948. godine. Reč je o komadu "Kralj Betajnove" Ivana Cankara, koji je režirao Bojan Stupica.

JDP je u proteklih godinu dana imalo praizvedbe komada savremenih srpskih dramskih pisaca "Brod za lutke" Milene Marković", u režiji Slobodana Unkovskog, i "Banat" Uglješe Šajtinca, u režiji Dejana Mijača.

Na sceni "Bojan Stupica" premijerno su izvedene i predstave "Pred penzijom" Tomasa Bernharda, u režiji Dina Mustafića, i "Bolest porodice M." Fausta Paravidina, u prevodu i režiji Larija Zapije. Nedavno je na Velikoj sceni JDP-a premijerno izvedena i predstava "Na dnu" Maksima Gorkog, u režiji Paola Madjelija.

Na redovnom repertoaru JDP-a je i autorska predstava Sonje Vukićević "Cirkus istorija", koja je premijerno izvedena na 40. BITEF-u. S tom predstavom i komadom "Pred penzijom" JDP će učestvovati na ovogodišnjem 52. Sterijinom pozorju.

"Cirkus istorija" gostovaće i na značajnim evropskim festivalima, Viner Festvohenu (Wienner Festwochen) u Beču, Mitelfestu (Mittelfest) u Čividaleu, u Italiji, Medjunarodnom festivalu malih scena u Rijeci i na sarajevskom MEŠ-u.

JDP je u ovoj sezoni ostvario i uspešnu razmenu gostovanja sa zagrebačkim Kazalištem mladih. Zagrebačka publika videla je predstave "Šine" Milene Marković, u režiji Slobodana Unkovskog, "Skakavce" Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača, i "Hadersfild" Uglješe Šajtinca, u režiji Aleksa Čizholma.

Zagrebačko Kazalište mladih gostovalo je na sceni JDP-a s predstavama "Skakavci", u režiji Januša Kice, i "S druge strane" Bobe Jeličića i Nataše Rajković.

Predstava "Skakavci" Biljane Srbljanović, u režiji Mijača, osvojila je nagrade za najbolji dramski tekst i režiju na 51. Sterijinom pozorju. Nagrade su dobile i kompozitorka Isidora Žebeljan za muziku i Isidora Minić za najbolju glumu.

"Skakavci" su otvorili Festival nove evropske drame u Visbadenu u junu 2006. godine, a pozvani su i na Medjunarodni festival u Sankt Peterburgu "Balkanski pozorišni prostor", koji će biti održan od 11. do 18. maja.

Biljana Srbljanović i letonski reditelj Alvis Hermanis dobitnici su Evropske nagrade "Nova pozorišna realnost" za 2007. godinu, koja će im biti uručena 29. aprila u Solunu. Tim povodom će u Solunu gostovati i predstava "Skakavci" JDP-a.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE