• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završeni radovi u muzeju Prado u Madridu

Proširenje i modernizacija madridskog muzeja Prado završena je posle pet godina radova koji su koštali 152 miliona evra, javile su svetske agencije.

Proširenje i modernizacija madridskog muzeja Prado završena je posle pet godina radova koji su koštali 152 miliona evra, javile su svetske agencije.

Uglednu instituciju, koja čuva neprocenjivo vrednu zbirku velikih majstora španskog slikarstva, od Velaskeza do Goje, godišnje obidje dva miliona posetilaca.

Sada je muzej, po projektu arhitekte Rafaela Monea, za polovinu povećao izložbeni prostora za stalnu i privremene postavke.

Radovi su počeli 2002, kasnili su skoro dve godine, a koštali su tri puta više nego što je prvobitno bilo procenjeno.

Muzej je proširen ultra-modernom konstrukcijom u sutrenu i na mestu gde se nalazio manastir Heronimos iz 17. veka, iza glavnog zdanja.

U novom zdanju nazvanom Viljanueva smeštene su uslužne delatnosti za posetioce (kafeterija, knjižara), sale za privremene postavke i restauratorski ateljei.

Manastir Heronimos, koji je bio potpuno demontiran i restauriran, biće mesto za izlaganja najlepših skulptura iz riznice muzeja.

Time se "rasteretilo" glavno zdanje Prada u kojem će se ubuduće nalaziti samo stalna postavka. Površina tog dela muzeja povećana je za 25 odsto, naveo je predsednik Upravnog odbora muzeja Rodrigo Uria.

Zahvaljujući Viljanuevi, biće oslobodjeno četrdesetak sala, pa će broj stalno izloženih remek-dela kao što su Velaskezove "Las Meninjas" i Gojina "Naga Maja", sa 1.000 biti povećan na 1.500, rekao je pomoćnik direktora Gabriele Finaldi.

Nove lokacije, ukupne površine 22.000 kvadratnih metara, za publiku će biti dostupne tek od kraja oktobra, a u obližnjem zdanju Kason del Buen Retiro, do kraja godine će biti završena biblioteka i umetnička škola.

Prado poseduje oko 8.000 slika, od kojih je do sada samo 1.000 bilo u stalnoj postavci, 3.500 je pozajmljeno drugim španskim muzejima, a 3.500 se nalazilo u depoima, naveo je Finaldi.

Prvobitno zamišljen kao zdanje posvećeno prirodnim naukama, Prado, koji je počeo da se zida 1785, početkom 19. veka postao je muzej slika iz kraljevske kolekcije.

Danas se smatra da Prado ima najbogatiju u svetu zbirku radova majstora koji su stvarali pre 20. veka.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE