• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Keopsova piramida možda izgradjena iznutra

Francuski arhitekta Žan Pjer Hudin predstavio je svoju teoriju o nastanku četiri i po hiljade godina stare Keopsove piramide: monumentalno zdanje je izgradjeno iznutra prema spolja.

Francuski arhitekta Žan Pjer Hudin predstavio je svoju teoriju o nastanku četiri i po hiljade godina stare Keopsove piramide: monumentalno zdanje je izgradjeno iznutra prema spolja.

Dosadašnje teorije počivale su na pretpostavci da je grobnica egipatskog faraona Keopsa, poslednje preživelo veliko svetsko čudo antike, izgradjena uz pomoć velike frontalne rampe ili rampe u oblika odvijača oko spoljnog dela, a preko te rampe radnici su dovozili kamen.Medjutim, Hudin tvrdi da je 3D tehnolgoijom dokazao da je glavna rampa kojom su na vrh piramide dopremani ogromni kameni blokovi zapravo bila 10-15 metara ispod spoljnog sloja, što znači da je postojala piramida unutar piramide.

"Ova teorija je bolja od drugih jer jedino ona stoji", rekao je Hudin nakon što je objavio svoju hipotezu uz pomoć trodimenzionalne kompjuterske simulacije.

Da bi potvrdio svoju teoriju, Hudin je saradjivao sa francuskom firmom „Dassault Systemes“ koja izradjuje 3D modele automobila i aviona. Na tom projektu je dve godine radilo četrnaest arhitekata.Sada se okuplja medjunarodni tim stručnjaka koji će, ako dobije dozvolu egipatskih vlasti, ispitati piramidu pomoću radara i kamera koje reaguju na toplotu.

"Ova teorija je suprotna postojećim teorijama. I sam ih predajem već 20 godina, ali u dubini duše znam da su pogrešne", rekao je egiptolog Bob Briajr na svečanom predstavljanju najnovije teorije.

"Hudinova vizija je verodostojna, ali je za sada ipak samo teorija. Svi misle da je treba shvatiti ozbiljno", kaže Brajer.

Egipatsko vrhovno veće za starine još nije komentarisalo novu teoriju. Firma „Dessault“ je saopštila da su Brajer i drugi egiptolozi na predstavljanju teorije bili Hudinove pristalice, ali da ni sa tom firmom ni sa Hudinom nisu finansijski povezani.

Keopsova ili Velika piramida je sagradjena pre 4.500 godina. U trenutku gradnje bila je visoka 147 metara (danas 139 metara). Prema postojećim teorijama, zidalo ju je oko 100.000 ljudi punih 20 godina.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE