• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smenjena direktorka Prirodnjačkog muzeja

Konferencija za novinare koju je sazvala dosadašnja direktorka Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Gordana Jovanović, povodom rešenja o smeni s te funkcije, nije održana jer joj to nisu dozvolili zaposleni u Muzeju. Direktorka nema podršku radnika koji su se pre dve godine protivili i njenom imenovanju, upozoravajući još tada da Jovanovićeva "nije dobar izbor", rekao je viši kustos Prirodnjačkog muzeja Boris Ivančević okupljenim novinarima.

Konferencija za novinare koju je sazvala dosadašnja direktorka Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Gordana Jovanović, povodom rešenja o smeni s te funkcije, nije održana jer joj to nisu dozvolili zaposleni u Muzeju.

Direktorka nema podršku radnika koji su se pre dve godine protivili i njenom imenovanju, upozoravajući još tada da Jovanovićeva "nije dobar izbor", rekao je viši kustos Prirodnjačkog muzeja Boris Ivančević okupljenim novinarima.

"Zaposleni u muzeju pozdravljaju odluku Ministarstva kulture i ne misle (kako je u utorak u saopštenju za medije navela Jovanovićeva) da je muzeju naneta šteta - naprotiv", dodao je Ivančević.

Ministarstvo kulture Srbije donelo je rešenje o razrešenju Gordane Jovanović s funkcije direktora Prirodnjačkog muzeja koje joj je uručeno u utorak, a tim povodom Jovanovićeva je za sredu zakazala konferenciju za novinare u prostorijama Prirodnjačkog muzeja.

Ivančević je dodao da je sazivanjem konferencije Jovanovićeva prekršila pravilnik o poslovanju koji je sama donela, a koji zabranjuje zaposlenima da daju izjave novinarima i javno komentarišu dešavanja u Muzeju bez odobrenja direktora ustanove.

Viši kustos u Muzeju i novi vršilac dužnosti direktora Ljiljana Protić, na molbu zaposlenih, napustila je sastanak povodom izbora na tu funkciju da bi se obratila novinarima.

"Gordana Jovanović je sazvala konferenciju u svojstvu direktora, iako to više nije - sada je viši kustos, što je bila i pre stupanja na direktorsku funkciju. Kako samo direktor može sazvati konferenciju za novinare, dok viši kustos prethodno mora da traži odobrenje ili saglasnost direktora, današnju konferenciju smo morali da otkažemo", rekla je Protićeva.

Ona je dodala da Jovanovićeva nema potrebne stručne sposobnosti, "ne zna nijedan strani jezik, u sukobu je s gotovo svima koji su zaposleni u Muzeju - osim nekoliko najbližih saradnika koje je sama postavila", a zbog "sopstvene poslovne nesposobnosti" propustila je nekoliko sponzorstava koja su Muzeju preko potrebna.

Načelnica sektora za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture Srbije Silvana Hadži-Djokić, na konferenciji za novinare koja je sazvana u zgradi tog ministarstva odmah po otkazivanju novinarskog okupljanja u Prirodnjačkom muzeju, rekla je da su kustosi tog muzeja upozoravali da Jovanovićeva "neće biti dobar direktor", ali da tada nisu imali konkretnog protivkandidata.

"Jovanovićeva je svojim postupcima stvorila 'lošu klimu' medju zaposlenima. Probali smo da utičemo na nju da malo smanji tenziju koja je od početka postojala i da izadje u susret zaposlenima", rekla je Hadži-Djokićeva.

Ona je kao primer lošeg obavljanja posla, pored ostalog, navela činjenicu da bivša direktorka Prirodnjačkog muzeja nije izradila idejni projekat restauracije dvorišne zgrade muzeja (u Njegoševoj 51) koji je još pre dve godine bio jedan od prioriteta.

"Kako Jovanovićeva nije pokazala stručnost za bavljenje poslovima uprave, doneli smo odluku da je smenimo; ona još uvek ima svoju kancelariju kao kustos muzeja i nema prepreka da nastavi da se bavi tim poslom", zaključila je Hadži-Djokićeva.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE