• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNG iz Ljubljane u Beogradu

Slovensko narodno gledališče (SNG) iz Ljubljane gostovaće od 21. do 25. aprila na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) i "Ateljea 212" u Beogradu.

Slovensko narodno gledališče (SNG) iz Ljubljane gostovaće od 21. do 25. aprila na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) i "Ateljea 212" u Beogradu.

Dramski ansambl SNG-a izvešće pred beogradskom publikom pet predstava koje su privukle najviše pažnje publike u protekloj sezoni, u kojoj je ostvareno čak 13 premijera, rekao je na konferenciji za novinare upravnik ljubljanskog teatra Janez Pipan.

U "Ateljeu 212" 21. aprila na Velikoj sceni biće izveden Molijerov "Tartif" u režiji Dušana Jovanovića, a u "Teatru u podrumu" komad "Za sada nigde" Ane Lasić, mlade beogradske autorke koja poslednjih nekoliko godina živi i radi u Sloveniji, u režiji Aleksandra Popovskog.

Predstava "Klasa" savremenog slovenačkog autora Matjaža Zupančića, u režiji Mileta Koruna biće izvedena 22. aprila na Velikoj sceni "Ateljea 212".

U JDP-u 23. aprila na Sceni "LJuba Tadić" biće izvedena predstava "Prostrana zemlja" Artura Šniclera, u režiji Januša Kice, a narednog dana na Sceni "Bojan Stupica" ansambl ljubljanskog teatra izvešće komad "Sluškinje" Žana Ženea, u režiji Dijega de Brea.

Iste večeri, 24. aprila, na Velikoj sceni "Ljuba Tadić" biće odigrana i predstava "Ana Karenjina" Lava Tolstoja, u dramatizaciji i režiji Dušana Jovanovića.

Pipan je istakao da će predstojeće gostovanje SNG-a u Beogradu, za razliku od prethodnog gostovanja od pre pet godina, pokazati novi trend u savremenom slovenačkom teatru koji je, po uzoru na svetske pozorišne tendencije, sve više otvoren prema aktuelnim društvenim i političkim temama.

"Trend u savremenom svetskom pozorištu jeste radikalno okretanje jednom novom političkom pozorištu, a drugi važan trend jeste stavljanje teksta i autora u prvi plan, nakon gotovo jednog veka vladavine rediteljskog pozorišta i taj trend prati i naš teatar", istakao je Pipan.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE