• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo obeležavanje Svetskog dana knjige

Festival knjige "Svi smo mi čitaoci" otvoren je na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke Srbije.

Otvorili su ga pisci Svetislav Basara i Aleksandar Gatalica i u ime organizatora predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije Dejan Papić.

Gatalica je objasnio da su organizatori festivala želeli da ne slave samo 23. april kao Svetski dan knjige i autorskog prava već da učine da to po prvi put bude jedna višednevna manifestacija, koja će trajati do 28. aprila.

"Namera nam je bila da ponovo ljudima vratimo pažnju na knjigu, jer je knjiga jedna od onih stvari koje su važne u ljudskom životu i koje stalno moraju da se pomažu i podupiru i književnost je nešto u šta treba da se ulaže", istakao je dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Veliki rat".

On je okupljenima rekao da su se ove godine udružile institucije koje su u ovoj zemlji zadužene da brinu o knjizi kako bi Festival knjige bio održan na što bolji način.

"Napravili smo organizacioni odbor na inicijativu Narodne biblioteke Srbije i u njemu su se našli predstavnici Ministarstva kulture i informisnja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Udruženje izdavača i knjižara Srbije, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, Biblioteka Grada Beograda i Udruženje Bibliotekara Srbije", ispričao je on dodajući da je namera bila da odbor spremi različite programe za održavanje ove manifestacije.

Mnoge aktivnosti će se, prema rečima Gatalice, u okviru glavnog programa, čiji je pokrovitelja Narodna biblioteka Srbije održavati baš u toj instituciji, u BGB i na mnogim drugim mestima u Beogradu, ali i u više od 25 gradova na predlog programa kulturnih organizacija širom različitih gradova u Srbiji.

Basara nije želeo dugo da govori, jer smatra da ovim povodom ne treba mnogo govoriti i da ne treba puno pozivati ljude da čitaju, jer svi to znaju, ali da se mali broj ljudi, na žalost, upušta u tu avanturu.

Predsednik Udruženja izdavača i knjižara Dejan Papić rekao je da je prošle godine Svetski dan knjige "nekako promakao" pa nije na pravi način obeležen i da će se zato od ove godine malo drugačije pristupati tom danu.

"Udruženje izdavača i knjižara i NBS su pokrenuli inicijativu za obeležavanje Dana knjige i ovo je samo prva od mnogih manifestacija koje će se ove godine dešavati", istakao je Papić.

Izlagači na festivalu su - Laguna, Vulkan, Evro Đunti, Kreativni centar, Čarobna knjiga, Dereta, Klet, Partenon, Pčelica, JRJ, Kairos, Sezam buk, Mali princ, Glosarijum, Dobra knjiga, Otvorena knjiga, Beoknjiga, Knjiga komerc i Novosti.

(Tanjug - foto: Tanjug, autor: Rade Prelić)

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

abvgd

Super je ovo za klince, ali volela bih da ima vise programa za odrasle. Ima i nas velikih koji vole, vole, vole knjige.

savant

Sajam knjiga,Svetski dan knjige - 2 najlepse vesti dana...

SERIJE