• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd deseti put u znaku Noći muzeja

Telekom Srbija je sa brendom MTS šestu godinu zaredom prijatelj Noći muzeja. Ove godine manifestacija ulazi u nova, neotkrivena mesta kakvo je recimo Novo groblje, koje će kao Muzej na otvorenom biti deo Noći muzeja u okviru koje će prvi put u Beogradu biti izloženo i remek - delo Đure Jakšića "Usekovanje glave Svetog Jovana".

Jubilarna, deseta Noć Muzeja u Beogradu će biti održana 18. maja na 60 lokacija, a sve ih je moguće posetiti samo sa jednom kartom koja u pretprodaji košta 400 dinara.

Direktorka Sektora za PR Telekoma Srbija Marija Bošković izrazila je na konferenciji za novinare zadovoljstvo što je najveći srpski operater šestu godinu prijatelj Noći muzeja:

"U 2013. godini, navršava se 130 godina od prvog telefonskog razgovora u Srbiji. Ovaj značajan jubilej povod je da se na izložbi pod nazivom '130 godina telefonije u Srbiji', kroz prikazane eksponate PTT muzeja, ukratko osvrnemo na razvoj telefonije u svetu i kod nas", rekla je ona.

Muzeji, biblioteke, galerije, trgovi, ceo Beograd će biti u znaku umetnosti, a publika će imati jedinstvenu priliku da uz pomoć eksponata prošeta kroz nekoliko vekova naše, ali i svetske kulturne, istorijske, umetničke... baštine.

U skladu sa tim se i Novo groblje uključilo u manifestaciju kao Muzej na otvorenom gde postoji oko 1.500 skulptura velike vrednosti, a neke su stare i skoro vek i po. Svi koji se 18. maja ne budu "plašili duhova" imaće priliku da obiđu spomenike i saznaju pojedinosti o našim velikim umetnicima kao što su Petar Kočić, Jovan Cvijić, Ilija Milosavljević Kolarac, Đura Daničić, Branislav Nušić... U Aleji zaslužnih građana akcenat će biti na večnim počivalištima Zorana Đinđića i Ive Andrića.

Zanimljivo će biti i u Galeriji Doma vojske koji će se predstaviti izložbom "Sto dela iz kolekcije Đure Popovića", a zahvaljujući ovoj zbirci, prvi put u srpskoj prestonici biće izloženo Jakšićevo remek-delo romantizma "Usekovanje glave Svetog Jovana", koje se od nastanka 1855. nalazilo u Rumuniji.

"Imamo čast da ove godine u Noći muzeja zavirimo u Jugoslovensku kinoteku, obeležimo 70 godina od smrti Nikole Tesle, posetimo Muzej na otvorenom, iniciramo stvaranje prvog evropskog muzeja džeza, vidimo brazilsku savremenu umetnost i nemačku fabriku specijalnih efekata... Slavimo jubilej koji vraća entuzijazam i inspiriše nove početke i ideje", izjavila je osnivač Noći muzeja Ana Jovanović.

Ona kaže da će Beograđanima sigurno zanimljivo biti da vide štap Čarlija Čaplina, originalne kamere braće Limijer iz 1896. u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, ali i šta su to Srbi obuvali u protekla dva veka u Muzeju primenjene umetnosti.

Narodna biblioteka Srbije organizuje "omladinsku radnu akciju", baš kao nekad, a Slađana Milošević će izvesti performans sve sa ciljem da ono lepo iz prohujalih vremena se prenese i na nove gerneracije. U Muzeju istorije Jugoslavije posetioci će moći da vide kolaže i autentične, interaktivne, scenografije kroz vizuru nekadašnjih industrijskih giganata.

U Noći muzeja, 18. maja od 18 do dva časa iza ponoći, Beograd će biti podeljen na sedam zona u cilju lakšeg snalaženja: Dorćol, Kalemegdan, Kneh Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar - Slavija - Nkeza Miloša, Topčider - Senjak - Dedinje i Zemun.

Nacionalni sponzor manivestacije je "Viasat History", a prijatelj Telekom Srbija sa brendom MTS.

Osmislite turu samo za sebe, želimo vam odličan provod u muzejima.

(MONDO, foto: FoNet/Aleksandar Levajković)

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Green

Kada god sam nervozan ja prošetam novim grobljem...ta tišina i mir me smiruje!

SERIJE