• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić otvorio spektakl u Viminacijumu

Predsednik Srbije otvorio manifestaciju u Viminacijumu u okviru obeležavanja godišnjice Milanskog edikta. Očekuje se 2.200 posetilaca.

U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta predsednik Tomislav Nikolić u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora i posetilaca večeras je u rimskoj vili Arheološkog parka Viminacijum svečano otvorio izložbu "Konstantnin Veliki i Milanski edikt 313".

"Viminacijum je deo naše rimske istorije koju imamo kao što imamo vizantijsku, srpsku, otomansku, srpsku jugoslovensku pa ponovo srpsku. To je jedna od naših najdragocenijih karakteristika: izvanredna mešavnina različitih kultura, jezika, tradicija i burna i zanimljiva istorija", rekao je Nikolić na otvaranju izložbe i dodao da je "područje Srbije milenijumima bilo mesto okupljanja, razdvajanja, borbe ali i konstantnog razvoja".

"Za svaku odluku u životu imamo uzor u nečemu što je neko pametniji od nas napisao a nama ostalo samo da naučimo da čitamo. Za ovo vreme, kada se borimo za opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji, kada nam se čini da je možda teže nego ikada, Konfučije je zapisao: Naša najveća slava nije što nikada nismo pali, već što smo ustali svaki put kada padnemo", rekao je šef srpske države.

Pored izložbe, biće izvedena i opera "Aida" na otvorenom.

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju u ministarstvu kulture i informisanja i glavni rukovodilac projekta "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" Slavica Trifunović kazala je da su ponosni što je sve spremno.

Rekonstruisani Rimski teatar na kome se radilo šest godina za samo par meseci zahvaljujući zajedničkom naporu ministarstava i brojnih sponzora spreman je da sutra primi prve posetioce. Održavanje događaja pomogli su "Telekom", "Lasta", "Komtrejd", "Banka Inteza" i Elektroprivreda Srbije".



Kompletna rekonstrukcija biće završena do kraja godine i tada će amfiteatar moći da primi četiri do pet hiljada posetilaca, služiće generacijama koje dolaze jer je urađen temeljito, od specijalnog drveta sibirskog ariša otpornog na vremenske nepogode.

Za sada je urađeno 1.100 sedišta ali uz različita proširenja mesta za publiku dva velika događaja u Viminacijumu sutra će pratiti 2.200 posetilaca. Trifunović je preporučila posetiocima da dođu prikladno obučeni, u ravnoj obući obzirom na konfiguraciju terena teško se može hodati u štiklama i svečanoj odeći.

Izložbu je pripremio Narodni muzej Srbije što je prema rečima direktorke Bojane Borić Brešković, najlogičnije jer je najstarija i najeminetnija muzejska ustanova u zemlji.

Značajno je što izložbu prati dvojezična publikacija, srpsko engleska sa 17 uvodnih tekstova koji objašnjavaju vreme pre Konstantina kao i vreme prvog hrišćanskog imperatora rođenom na našem tlu.

Na izložbi "Konstantin i njegovo doba" izloženo je 40 artefakata nulte kulturne vrednosti od prvog do četvrtog veka naše ere koji svedoče o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu, počecima hrišćanstva na tlu Srbije, među njima i čuveni Konstantinov portret, bronzana bista otkrivena 1900.godine koja je obišla svet na brojnim gostujućim izložbama kao izuzetno vredan eksponat rimskog kulturnog nasleđa.

Izvođenje Verdijeve opere "Aida" u rekonstruisanoj Rimskoj areni na novopostavljenoj sceni na otvorenom omogućila je ambasada Italije. U 20 sati operu svog slavnog sunarodnika Verdija čija se 200.godišnjica od rođenja slavi ove godine, svečano će otvoriti ambasador Italije.

Verdijevo remek delo "Aidu" izvešće operski pevači, baletski igrači, orkestar, više od 200 članova Narodnog pozorišta kao i njihovi gosti iz Italije tenor Frančesko Anile i bariton Elia Fabiana, svi pod dirigentskom upravom Ivana Kožuharova.

Prema rečima direktora nacionalnog teatra Dejana Savića scena u Viminacijumu je kao najbolje svetske scene na kojima je imao priliku da diriguje, čak će baletski igrači imati ravnu podlogu za igru.

Ansambl Narodnog pozorišta prvi put će igrati pod vedrim nebom, svi su veoma uzbuđeni ali i sigurni da će to biti spektakl koji ne može ništa omesti. Savić je siguran da će biti vedro nebo jer bi jedino kiša mogla da pokvari dobro pripremljen posao.

(Agencije, foto Tanjug/Zoran Žestić)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE