• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noć muzeja- jubilej ispunio očekivanja

Organizatori jubilarne Noći muzeja saopštili su danas da je ta manifestacija ispunila sva očekivanja i potvrdila svoj značaj u Srbiji.

Noć muzeja sinoć je održana u 40 zemalja Evrope, 68 gradova Srbije, 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji.

Beograd je zabeležio 190.000 poseta na 60 lokacija, a najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu Cvijeta Zuzorić, život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša, ali i novo zdanje Kinoteke i Palata Srbije.

Tajnu lokaciju - beogradsku mumiju, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, videlo je 550 najvernijih ljubitelja Noći muzeja.

Novi Sad je u Noći muzeja zabeležio 120.000 poseta, a građane vojvođanske prestonice najviše su zanimali programi koje su pripremili Muzej Vojvodine, Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Galerija Matice srpske.

Kako su naveli organizatori, čekalo se u redovima za ulazak u unutrašnjost sata na Petrovaradinskoj tvrđavi, brod Rečne flotile, kao i za program "Lice sa novčanice" u OTP banci.

Gerilski mural na kući Đure Jakšića naišao je na pravo odobravanje posetilaca jubilarne Noći muzeja u Kragujevcu koji je u noći 18. maja, a zabeležio više od 20.000 poseta.

U Muzeju stara livnica izložba fotografija "Zastava oružja", Narodni muzej, ali i koncerti Block Out-a i Parlamenta držali su budnim posetioce Noći muzeja u ovom gradu. Bor je uz lepo vreme i 2.000 poseta predstavio rituale i običaje za svadbe iz gradske i seoskih sredina srpskog i vlaškog stanovništva.

Izložbu pod nazivom "Udaj se za mene" upotpunile su modna revija venčanica i blokovi ljubavne poezije i aforizama na temu braka.

U Šapcu, na 13 lokacija, najčešće su u Noći muzeja šetale porodice sa decom. Najpopularnija je bila izložba modela šešira u Narodnom muzeju kao i obeležavanje 200. godišnjice od izlaska prvog dnevnog lista "Novina serbskih".

Na severu Srbije, u Subotici, najviše se šetalo kroz Gradski muzej čija je izložba bila posvećena 225 godina od rođenja Vuka Karadžića i 165 godina od pobede njegove reforme. Reklame u Vojvodini od 1941. godine izazvale su veliku pažnju, pa su subotički muzeji, galerije i izložbeni prostori zabeležili 12.000 poseta u samo jednoj noći.

Od 17 lokacija u Nišu, najinteresantnije za obilazak bili su Narodni muzej, u kome je otvorena izložba skulptura vajara Antuna Augustinčića, Ćele kula, ali i dečja izložba "Budućnost u boji" u Dečjem centru Niš.

Nekoliko hiljada Čačana pratilo je 15 programa u okviru "Noći muzeja" koji je u Čačku održan po deseti put, na devet lokacija. Realizator i koordinator "Noći muzeja" u Čačku bila je Umetnička galerija "Nadežda Petrović", a pored nje , u programu su učestvovali i Narodni muzej, Dom kulture, Gradska biblioteka, Međuopštinski istorijski arhiv, Centar za vizuelna istraživanja "Krug", kafe "Žuta kuća" i Kulturni centar "Lift".

Posetioci su videli izložbe crteža Jovanke Stanojević i Jelene Bulajić, kao i karikatura Pjera Križanića u Umetničkoj galeriji, u Domu kulture - likovnu izložbu Prolećnog anala, dokumentarnu izložbu fotografija o pocecima i razvoju rokenrola u Čačku i izložbu arhitrektonskih projekata.

(Beta, foto Petar Stojanović)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Ideja o Noći muzeja je nastala u Francuskoj, sa osnovnom idejom promovisanja i približavanja sadržaja muzejskih institucija. Osnovna premisa te noći je BESPLATAN ulaz. Kod nas se PRIVATNA firma: umetničko-produkcijska grupa \\\"Noć muzeja\\\" dosetila kako da postroji muzealce, zatraži da se dodatno angažuju, i da ubere kajmak. Muzeji u Beogradu dobiju neku siću, a u unutrašnjosti ni dinara...treba samo da budu srećni što imaju publiku Ista firma radi i Festival nauke.Pomnožite broj ulaza sa 400 dinara Naplate karte + dobiju jake sponzore, ma milina....

Nišlija

U Nišu je u sklopu Noći muzeja održana i odlično posećena Noć stripa, na četiri lokacije u samom centru grada: promocije izdanja, tribine, projekcija dokumentarca... Tek informacije radi...

M@y@

Tajna lokacija? Prvi put čujem za tako nešto. Kako je tih 550 ljudi saznalo za to? Pa htela sam i ja da vidim mumiju... :-(

SERIJE