• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Isidora Sekulić" ide Žaneti Đukić Perišić

Književna istoričarka dobitnica je nagrade "Isidora Sekulić" za 2012. godinu.

Žaneta Đukić Perišić dobitnica je priznanjaa "Isidora Sekulić" za studiju "Pisac i priča: Stvaralačka biografija Ive Andrića", u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada.

Žiri za dodelu nagrade "Isidora Sekulić", u sastavu Marko Nedić, predsednik, i članovi Petar Pijanović i Aleksandar Jerkov, ovu odluku su doneli jednoglasno, nakon detaljnog razmatranja prošlogodišnje produkcije savremenih srpskih pisaca u svim žanrovima koje je negovala Isidora Sekulić.

U obrazloženju žirija se ističe da je u studiji "Pisac i priča", Žaneta Đukić Perišić na izuzetno uspešan kritičko-metodološki način prišla tumačenju književnog dela velikog srpskog pisca.

"Koristeći podatke iz Andrićeve biografije i iz društvene i kulturne atmosfere u kojoj je on živeo, ona je veoma slikovito, uz niz novih istraživackih otkrića, pokazala pomoću kojih stvaralačkih sredstava su se realni životni podaci u imaginativnom tekstu jednog izuzetnog umetnika kakav je bio Andrić neminovno preobražavali u estetske činjenice prvog reda", navodi se u saopštenju žirija.

U studiji, pored ključnih poetickih konstanti Andrićevog dela, tematskih, stilskih i semantičkih, paralelno analizirane su i intelektualne, društveno-političke i kulturološke prilike gotovo celog dramatičnog 20. veka, koji je odlučujuće delovao na Andrićev život i na njegovu ličnost.

"Posledice tog doživljaja, koje su veoma sugestivno, iako posredno, projektovane na stranice njegovog dela, oživljene su u ovoj studiji izuzetno zanimljivim kritičkim rukopisom", dodaje se u saopštenju, uz napomenu da će "Pisac i priča" Žanete Đukić Perišić sigurno biti jedna od ključnih referentnih kritičkih studija za sve buduće proučavaoce Andrićevog književnog dela.

(Tanjug, ilustracija Guliver/Getty images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.Vulf

Fantastična Žaneta! :D

SERIJE