• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nemački simfonijski orkestar u Centru "Sava"

Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, jedan od najboljih u Nemačkoj i izuzetno cenjen u Evropi i svetu, nastupiće u beogradskom Centru "Sava" 3. maja, pod dirigentskom palicom Arilda Remerajta i sa pijanistom Kiprijanom Kacarisom.

Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, jedan od najboljih u Nemačkoj i izuzetno cenjen u Evropi i svetu, nastupiće u beogradskom Centru "Sava" 3. maja, pod dirigentskom palicom Arilda Remerajta i sa pijanistom Kiprijanom Kacarisom.

Zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji Mihael Derus rekao je da je ovo jedan u nizu koncerata koje ambasada organizuje u čast nemačkog predsedavanja Evropskom unijom.

On je podsetio da je za manje od dva meseca ovo treći koncert u Centru "Sava" (koncert Simfonijskog orkestra RTS u čast 50 godina Rimskog ugovora i Nemački nacionalni orkestar mladih) i dodao da Nemačka u okviru kulturne politike prema inostranstvu organizuje brojne manifestacije širom sveta i da se u tom okviru velika pažnja posvećuje gostovanjima nemačkih umetnika u Srbiji.
Derus je zahvalio nemačkoj medijskoj kući Dojče vele, Centru "Sava" i Jugokoncertu koji su učestvovali u pripremi koncerta.

Direktor programa Dojče vele Geri Šlis, rekao je da ta internacionalna medijska kuća emituje radio i TV programe i internet informacije na 30 jezika i da je je već 15 godina prisustna na srpskom medijskom prostoru sa 110 minuta radio programa, saradjujući sa 70 loklanih radio stanica.

"Imamo zadatak da budemo ambasadori nemačke kulture i gradimo mostove medju narodnima, a muzika je univerzalni jezik i najpogadniji za komunikaciju", rekao je Šlis i dodao da je najavljeni koncert poklon Beogradu.

On je podsetio da je Nemački simfonijski orkestar osnovan pre 60 godina kao radijski orkestar koji je svirao na prvoj posleratnoj radio stanici osnovanoj u Berlinu a današnje ime je dobio 1993. godine.
Šlis je rekao da je dirigent Remerajt za prvi nastup orkestra u Srbiji odabrao da premijerno svira kompoziciju savremenog finskog kompozitora Einojuhani Rautavara "Ostrvo blaženstva" i delo još jednog Skandinavca Jana Sibelijusa "Simfoniju br. 2", a pijanista frnacusko-grčkog porekla Kacaris sviraće "Klavirski koncert br.2 u A duru" Franca Lista.

Dojče vele želi da i na ovaj način pokaže da se zalaže za jedinstvenu Evropu i na kulturnom planu, kazao je Šlis i zahvalio što je RTS prihvatio da snimi koncert za radio i TV emitovanje dodavši da će beogradski nastup nemačkog orkestra biti prenošen za ceo svet.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE