• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodni muzej dobio sredstva za renoviranje

Narodni muzej u Beogradu dobio je 600.000 evra za kompletnu obnovu i opremanje prizemlja muzeja, a sredstva je obezbedila fondacija A. G. Leventis s Kipra.

Narodni muzej u Beogradu dobio je 600.000 evra za kompletnu obnovu i opremanje prizemlja muzeja, a sredstva je obezbedila fondacija A. G. Leventis s Kipra.

Rekonstrukcija muzejske zgrade, na osnovu projekta arhitekte Milana Rakočevića, trebalo bi da počne 15. avgusta, a završetak radova predvidjen je za sredinu maja 2010, rekla je direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetičanin.

Rekonstrukcija Narodnog muzeja obuhvata preuredjenje enterijera, uvodjenje najsavremenije klimatizacije i druge tehničke opreme za čuvanje i zaštitu muzejskih vrednosti i obnovu spoljne fasade zgrade, a najveći deo sredstava, 6,7 miliona evra, obezbedjen je iz Nacionalnog investicionog plana Srbije.

Narodni muzej će rekonstrukcijom dobiti 30 odsto više ukupnog prostora, kao i dva i po puta više prostora za izložbene aktivnosti, a obnovom i uredjenjem prizemlja, Atrijum Narodnog muzeja postaće višenamenski hol za izložbe, koncerte, predavanja i druge aktivnosti.

"Narodni muzej je jedan od najvažnijih u Evropi i u njemu se nalaze nacionalna blaga koja čine deo evropskog kulturnog nasledja, zbog čega smo se opredelili da njemu uputimo sredstva za restauraciju i očuvanje kulturnog nasledja starog čak 9.000 godina", rekao je direktor fondacije A. G. Leventis Vasos Karajorgis.

Fondacija A. G. Leventis osnovana je 1979. godine, godinu dana nakon smrti istaknutog kiparskog Grka Anastasiosa Leventisa koji je svoje bogatstvo stvorio u inostranstvu.

Fondacija podržava projekte zaštite i unapredjenja grčke i kiparske kulture, kao i savremene projekte u oblasti kulture i obrazovanja.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE