• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SOKOJ traži pomoć države u naplati dugova

Organizacija "Sokoj" zatražila je danas, povodom 26. aprila - Svetskog dana zaštite autorskih prava, pomoć od nadležnih državnih organa u rešavanju "akutnih problema ostvarivanja autorske zaštite".

Organizacija "Sokoj" zatražila je danas, povodom 26. aprila - Svetskog dana zaštite autorskih prava, pomoć od nadležnih državnih organa u rešavanju "akutnih problema ostvarivanja autorske zaštite".

Predstavnica "Sokoja" (Organizacije za zaštitu autorskih muzičkih prava) Marija Cvijanović ocenila je u izjavi za Betu da bi s nedavno donetim Zakonom o izvršnom postupku stanje u sprovodjenju Zakona o autorskim pravima trebalo da se popravi.

"Sokoj" je ocenio da je Zakon o autorskim pravima "u skladu s evropskom praksom, da u osnovi dobro obuhvata problematiku zaštite intelektualne svojine i da pruža adekvatan okvir za uspešno funkcionisanje sistema zaštite".

Medjutim, prema rečima Cvijanovićeve, "potrebna je podrška državnih organa da bi se on sprovodio".

Prema njenim rečima, zastupnicima "Sokoja" potrebni su pomoć finansijske policije na terenu, striktna carinska kontrola uvoza piratskih diskova, praznih diskova, pa i aparata za reprodukciju muzike.

"Sokoj" smatra da je potrebno izricanje i sprovodjenje kaznenih mera Radiodifuzne agencije u slučajevima kada emiter ne postupa po odredbama Zakona o zaštiti autorskih prava i da sudske sporove iz te oblasti treba rešavati po hitnom postupku.

"Sokoj" je pre mesec dana obelodanio listu najvećih dužnika na ime korišćenja autorskih muzičkih prava. Kako je tada rečeno novinarima, ukupan dug je veći od 100 miliona dinara. Najveći dužnik je Udruženje "Egzit", a za njim slede javni servis Radio-televizija Srbije, RTV "Pink" i kablovski emiter SBB.

"Od tada se ništa značajno nije promenilo. S dužnicima se pregovara. Očekuje se nova tarifa za korisnike 'Sokoja', koja bi trebalo da bude usvojena krajem maja", rekla je Cvijanovićeva.

Upitana kako "Sokoj" u sadašnjim okolnostima planira da reši problem dugovanja, Cvijanovićeva je rekla: "Krajnje sredstvo je sudski postupak, koji suviše dugo traje".

"Sokoj" je u saopštenju ocenio da važnost obeležavanja Svetskog dana zaštite intelektualne svojine leži u "značaju koji naša zemlja pokazuje u razumevanju i poštovanju autorskog i drugih prava intelektualne svojine".

"Tako i time doprinosimo našem bržem uključenju u svet razvijenih zemalja. Ispunjavanjem naših obaveza prema autorima - stvaraocima, poštovanjem njihovog rada i kreativnosti, izražava se i naš odnos, kao društva, prema kulturi u celini", naveo je "Sokoj".

Prvi Zakon o autorskom pravu u Jugoslaviji donet je još 1929. godine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE