• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U pripremi Lekisikon umetnika Srbije

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude objavljen prvi tom Leksikona umetnika Srbije, posvećen likovnim umetnostima, saopšteno je na konferenciji za novinare"Vega medija" iz Novog Sada i "Arte media" iz Beograda koji su nosioci projekta.

U Srbiji bi uskoro trebalo da bude objavljen prvi tom Leksikona umetnika Srbije, posvećen likovnim umetnostima, saopšteno je na konferenciji za novinare"Vega medija" iz Novog Sada i "Arte media" iz Beograda koji su nosioci projekta.

Prvi tom bi trebalo da bude objavljen do jesenjeg sajma knjiga u Beogradu, a najavljeno je da će imati oko 5.000 odrednica, dok će elektronsko izdanje verovatno imati više jer nije ogrančeno prostorom.

U uredništvu su, pored glavne urednice Svetalne Mladenov, likovni umetnik i pisac Mileta Prodanović, istoričar umetnosti Gordana Dobić i Jovan Gvero.

Sekretar Ministarstva kulture Ljiljana Šop, ogradivši se da ne govori u ime ministarstva već u lično ime, rekla je da svesrdno podržava projekat jer je kod nas velika praznina u pogledu leksikografije, a već decenijama nemamo ažurirane ni adresare savremenih umetnika.

Ona je izrazila uverenje da će nova Vlada Srbije podržati LUS jer to je ambiciozan, vredan i jako koristan projekat, a elektronsko izdanje će biti naša "legitimacija" pred celim svetom.

Za Šopovu je važno da oba izdavača ulivaju poverenje da će posao biti izveden na potrebnom nivou.
Mladenov je najavila da prvi tom, posvećen likovnim umetnostima, neće obuhvatiti samo likovne umetnike već i sve druge aktere koji su vezani za likovnu metnost: kritičare, teoretičare, istoričare umetnosti, umetničke asocijacije, institucije koje se bave umetnošću (likovne kolonije, galerije, muzeje...).

Prodanović je rekao da ovo neće biit "adresar" umetnika kakav je načinio pre 17 godina i imao je tri izdanja koja su odavno rasprodata, već će doneti sve relevantne podatke o umetnicima ali će kod ustanova biti navedena adresa.

Osnova za prikupljanje materijala za odrednice su datoteke udruženja, postojeći "Ko je ko" Stjepana Mimice, i pre svega upitnik koji je već distribuiran umetnicima. Sav prikupljeni materijal redakcije će sklopiti u celinu.

Prodanović se unapred ogradio da će biti nenamernih propusta, jer velik broj umetnika se rasuo po svetu, ali se nada da će se i oni javiti elektronskim putem.

Glavni urednik "Arte media" Milan Mitić, zadužen za elektronsko izdanje, najavio je da će ono biti prava vituelna galerija srpskih umetnika, pristupačna stručnjacima, kolekcionarima i svima koji žele da se informišu.

"Cilj nam je da brzo i efikasno predstavimo umetnost ove zemlje, aktuelna dešavanja i trendove, te da svaki ljubitelj umetnosti bez obzira odakle dolazi i koji jezik govori ima mogućnost da pogleda, pročita, izabere, kupi" rekao je on.

Virtuelno izdanje LUS-a je živa tvorevina koja će se stalno dopunjavati, kazao je Mitić.

Glavna urednica "Vega media" Tatjana Vehovec rekla je da se podaci o umetnicima i institucijama mogu slati na elektornksu adresu LUS-a (www.lus.co,yu) do kraja avgusta, a na tom sajtu se mogu naći i informacije o celom projektu.

U planu je da sledeći tomovi budu posvećeni scenskim umetnostima, muzici, književnosti, u koju ulaze i prevodioci, i filmu i da bi po jedan tom izlazio svake godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE