• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najstarija biblioteka za slepe na Balkanu

Biblioteka "Dr Milan Budimir" u Jevrejskoj ulici broj 24 u Beogradu najstarija je i najopremljenija biblioteka za slepe i slabovide osobe na Balkanu i jedina je takve vrste u zemlji.

Biblioteka "Dr Milan Budimir" u Jevrejskoj ulici broj 24 u Beogradu najstarija je i najopremljenija biblioteka za slepe i slabovide osobe na Balkanu i jedina je takve vrste u zemlji.

Sekretar Saveza slepih i slabovidih Srbije Dragiša Drobnjak rekao je za Tanjug da ovo udruženje, ali i darodavci, kako pojedinci, tako i ustanove, stalno uvećavaju fond koji trenutno broji više od 7.000 dela, uglavnom snimljenih na kasetama.

Drobnjak naglašava da Savez, u okviru svojih mogućnosti, prati savremene trendove, tako da je nešto više od 100 izdanja već snimljeno na diskove u MP3 formatu, i dodaje da će se sa takvom praksom nastaviti i ubuduće.

On je izrazio nadu da će se pored stalnog "popunjavanja fonda" i veći deo dela koja su trenutno na kasetama digitalizovati i na taj način biti još dostupniji korisnicima.

Drobnjak sa ponosom ističe da se u biblioteci nalazi i više od 2.500 dela napisanih brajevim pismom.

"Trenutno je u našu biblioteku učlanjeno nešto više od 1000 korisnika uglavnom sa teritorije Beograda, mada ih ima iz cele Srbije.

Korisnicima koji žive u unutrašnjosti omogućeno je naručivanje izdanja koja ih interesuje putem pošte, sa dostavom na kućnu adresu, a cena godišnje članarine iznosi 250 dinara", navodi Drobnjak.

Posebno odeljenje biblioteke sačinajava internet kabinet sa govornim programom, u kome korisnici mogu da čitaju dnevnu i periodičnu štampu i da koriste internet.

Kao i svuda u svetu osnovni zadatak ovakvih ustanova je da slepim i slabovidim ljudima učine dostupnim svetska i domaća kulturna dobra, informacije, i olakša njihovo uklapanje u društvo i zajednicu.

Drobnjak je pozvao sve ljude dobre volje koji žele da pomognu radu ove institucije da se jave u prostorije Saveza u Beogradu, u ulicama Jevrejskoj 24, Ustaničkoj 25, i Knez Mihailovoj 42, gde mogu dobiti sve informacije na koji način to mogu da učine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE