• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba remek-dela Muzeja Sent Etjen

Izložba "Paralelne priče" - remek-dela Muzeja savremene umetnosti iz Sent Etjena (Francuska), biće otvorena u subotu, 5. maja, u Muzeju "25. maj" u Beogradu.

Izložba "Paralelne priče" - remek-dela Muzeja savremene umetnosti iz Sent Etjena (Francuska), biće otvorena u subotu, 5. maja, u Muzeju "25. maj" u Beogradu.

Deo postavke biće u Galeriji "Artget" i Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (KCB) koji tom izložbom obeležava 50 godina postojanja.

Autor i kustos izložbe, direktor Muzeja savremene umetnosti iz Sent Etjena Loran Hedji, rekao je novinarima da je postavka predstavlja paralelne tokove u francuskoj i evropskoj savremenoj umetnosti.

"Izložena dela nisu organizovana ni hronološki, ni formalno. Lajtmotiv izložbe je paralelnost", naglasio je Hedji koji će 6. maja voditi posetioce kroz postavku u Galeriji Muzeja "25. maj".

Izložbu otvara slika "Tri žene na crvenoj pozadini" (1927.) Fernana Ležea, remek-delo koje prema oceni Lorana Hedjija, sažima mnoštvo tema iz istorije umetnosti, a istovremeno je potpuno moderno.

Na izložbi su predstavljeni mnogi važni pravci moderne umetnosti: dadu i nadrealizam predstavljaju Kurt Šviters, Iv Tangi, kao i dela iz kolekcije Viktora Braunera, dok nastanak geometrijske apstrakcije ilustruju radovi Žana Eliona i Ota Frojndliha.

Umetnost enformela na izložbi zastupaju dela Hansa Hartunga, a postavka obuhvata i dela Kloda Vijala, Danijela Dezeza, Luja Kana, Pjera Sulaža i Žana Dibifea, zatim pop-art Endija Vorhola i Tomasa Veselmana, kao i izbor savremenih fotografija Žan-Marka Bustamantea i Patrika Tozanija.

Izložba je gostovala u Bratislavi, Budimpešti, Pečuju, Parmi i drugim evropskim gradovima, a u Beogradu će biti do 2. juna.

Izložba je organizovana u saradnji s Francuskim kulturnim centrom u Beogradu, Sent Etjen Metropolom i Sent Etjen evropskom prestonicom 2013. godine. Pokrovitelj izložbe je Sekretarijat za kulturu Beograda.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE