• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPC: Obnove manastira na Kosovu nema

Rezultati obnove srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji su "veoma rdjavi i porazni", a postoji i tendencija da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Beograd isključe iz daljeg procesa obnove, ocenili su članovi Državnog pregovaračkog tima i predstavnici SPC.

Rezultati obnove srpskih pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji su "veoma rdjavi i porazni", a postoji i tendencija da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Beograd isključe iz daljeg procesa obnove, ocenili su članovi Državnog pregovaračkog tima i predstavnici SPC.

Vladika Raško-prizrenski Artemije je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije , rekao da medju porušenim objektima u martovskom nasilju 2004. godine, a koji se obanavljaju pod vodjstvom Saveta Evrope, ima onih "čija obnova treba da posluži političkom cilju i pokaže da je Kosovo sazrelo za demokratsko i nezavisno društvo".

Artemije je ocenio da "obnova može da se posmatra kao manipulacija medjunarodne zajednice, pre svega, Saveta Evrope".

Vladika raško-prizrenski smatra da odlučujuću ulogu u obnovi crkava i dugovnih i kulturnih srpskih spomenika treba da imaju SPC i srpski narod, ne protiveći se uključivanju i drugih u obnovu svetinja.

Od juna 1999. do 17. marta 2004. godine, na Kosmetu je porušeno i oštećeno 115 crkava i ostalih objekata. U martovskom nasilju (2004.) je uništeno još 35 crkava i manastira. Napadi na crkve i manastire nisu prestali ni posle martovskog nasilja, iako nisu bili toliko masovni kao 2004. godine, naveo je Artemije.

"Boj obnovljenih je nula. Jer, nijedna crkva nije obnovljena, da bi bila vraćena svojoj funkciji, da bude u prvobitnom stanju. Na osam crkava se nešto radilo lane, a godinu dana ranije, nekoliko lokacija je rasčišćeno od ruševina", rekao je vladika Artemije.

On je kao primer naveo da je medju objektima Bogoslovije "Svetih Ćirila i Metodija" u Prizrenu, porušenih u martu 2004. godine, samo jedan od četiri predvidjen za obnovu.

U ostalim objektima Bogoslovije se gazi po pepelu i šutu, tako da u njima nije bilo ni rašcišćavanja, kazao je Artemije i dodao da se ne zna kolika su sredstva potrebna za kompletnu obnovu porušenih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Artemije je kazao da primedbe ne znače da se iko protivi obnovi, ali da postoje razlike u nameri da se crkve i manastiri vrate u svoje prvobitno stanje.

Direktor Republickog zavoda za zaštitu spomenika Gordana Marković istakla je da godinu i po dana od početka obnove dosadašnji model, predvidjen memorandumom, zaključenim s medjunarodnom zajednicom 2005, nije održiv, ukazavši da postoje pokušaji izuzimanja nadležnosti Srbije u daljem toku obnove porušenih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

Obnovu vodi Savet Evrope. Potpisanim memorandumom su predvidjeni radovi na 34 lokacije, medju kojima polovinu predstavljaju nepokretna kulturna dobra, neprocenjive vrednosti, podsetila je Markovićeva.

Trećina porušenih kulturnih i verskih objekata je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, a crkva Bogorodice Ljiviške u Prizrenu upisana je na listu svetske kulturne baštine, pod okriljem UNESKO-a.

"Način na koji se do sada obavlja obnova nije održiv", naglasila je Markovićeva, navodeći da je logično što je Republički zavod za zaštitu upozorio na nesprovodjenje i nepridržavanje slova memoranduma.

Mešovita komisija za obnovu "ne drži sve lokacije pod kontrolom", navela je Markovićeva i dodala da u komisiji ocenjuju da su dve lokacije "politički osetljive", da su tri pod znakom pitanja u obnovi i da su dve lokacije predate Evropskoj agenciji za rekonstrukciju...

Srpskoj strani nije poznato u kojoj su proceduri predati lokaliteti Evropskoj agenciji, navela je Markovićeva, dodavši da Komisija planira da sedam lokaliteta preda na staranje drugim institucijama.

"Memorandum je već prekršen, izašlo se iz njegovih okvira", istakla je Markovićeva i ukazala da se pod vidom rada Komisije donose odluke bez saglasnosti svih njenih članova, predstavnika SE, institucija Srbije i privremenih vlasti na Kosovu.

Markovićeva je godišnji izveštaj Komisije o obnovi ocenila nesitinitim.

Vladika bački Irinej (Bulović) je na konferenciji za novinare kazao da postoji "lukava tendencija" isključivanja nadležnosti srpske strane u obnovi, zalažući se za reviziju memoranduma.

Prema mišljenju vladike Irineja, treba utvrditi načela poštovanja memoranduma, poboljšati ga i ne osporavati SPC vlasništvo nad njenim objektima na Kosovu i Metohiji.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE