• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri decenije panka i novog talasa u Beogradu

U klubu Doma omladine Beograda u petak počinje serijal tribina "Poslednja pobuna" povodom tri decenije panka i novog talasa (new wave) u Beogradu, saopštili su ta institucija i sajt za popularnu kulturu "Popboks".

U klubu Doma omladine Beograda u petak počinje serijal tribina "Poslednja pobuna" povodom tri decenije panka i novog talasa (new wave) u Beogradu, saopštili su ta institucija i sajt za popularnu kulturu "Popboks".

Slikar i muzičar Srdjan Djile Marković, član nekadašnjih bendova "Radnička kontrola" i "Plaćenici Supernaat" govoriće u petak od 19 sati o umetničkom okruženju u Beogradu koje je prethodilo pojavi novog talasa i panka u drugoj polovini 70-ih godina prošlog veka.

"Neobicno je da je ovaj period u istoriji pop i rok kulture posebno kod nas ostao relativno slabo obradjen, uprkos činjenici da su mnogi najbitniji akteri još aktivni i da su se zbivanja o kojima govorimo dešavala u doba procvata televizije i početaka video spotova", navodi se u saopštenju Doma omladine.

Posebno se ukazuje na novi talas koji je u SFRJ, kako se navodi, "imao ulogu koja daleko prevazilazi muzičke kategorije - na prelazu 1970-ih u 1980-e, u jednoj rovitoj političkoj situaciji u vreme i odmah posle Titove smrti, delovao je kao jedini alternativni kulturni model vredan paznje".

"Osim što je našoj rok muzici podario autentičnost i slobodu izražavanja, novi talas je omogućio mnogima da vide dalje od svoje ulice, i da vide svoju ulicu kao deo jedne mnogo veće, svetske ulice, koja se završava ili počinje baš u našem dvorištu", ocenjuje se u saopštenju Doma omladine.

Na tribini od 10. maja, vodja grupe "Partibrejkers" Zoran Kostić Cane će sa svojim sadrugom iz nekadašnje grupe "Urbana Gerila" s početka 1980-ih govoriti na temu "Iz prvog reda - kako smo pravili bendove", saopštio je "Popoboks".

Rok novinari i kritičari, Momčilo Rajin i Slobodan Konjović, predstaviće 17. maja rad "novotalasnih medija u Beogradu" - magazina "Džuboks", radija "Studio B" i Studentskog kulturnog centra.

Lider "Šarla Akrobate" i potom "Discipline kičme" Dušan Kojić Koja će 24. maja, u društvu muzičkog i filmskog kritičara Nebojše Pajkića održati predavanje "Hronologija, ideologija i realnost muzicke scene."

Posetioce Doma omladine 18, 19 i 20. maja očekuje i filmski ciklus sa manje poznatim novotalasnim filmovima i dokumentarcima, kao što su "Decline Of The Western Civilisation" i "Radio On".

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE