• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminuo reditelj Slobodan Novaković

Književnik, televizijski reditelj i dramaturg Slobodan Novaković preminuo je u četvrtak u Beogradu, u 69. godini.

Književnik, televizijski reditelj i dramaturg Slobodan Novaković preminuo je u četvrtak u Beogradu, u 69. godini.

Komemoracija povodom iznenadne smrti Slobodana Novakovića (1939-2007) biće održana u subotu u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Beogradu u 13.30 časova, saopšteno je iz Kinoteke.

Slobodan Novaković rodjen je 14. aprila 1939. godine u Beogradu. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju kao diplomirani dramaturg, u klasi Josipa Kulundžića.

Bio je svestran televizijski autor koji se ogledao u mnogim poslovima, kao reditelj, scenarista, dramaturg, voditelj, urednik, radeći pune tri decenije na Televiziji Beograd, počev od 1967. godine.

Prvo je bio dramaturg popularnih humorističkih serija ("Muzikanti", "Gradjani sela Luga",
"Kamiondžije", "Diplomci", "Ljubav na seoski način", "Mladići i devojke", a kasnije i serije "Sivi dom").

Počeo je, potom, i da režira, uglavnom po sopstvenim scenarijima. Debitovao je 1971. godine, režijom dokumentarnog TV-filma "Derbi u Velikom selu", a godinu dana kasnije režirao je i svoj prvi igrani TV film "Vreme konja" (1972).

Oba filma su osvojila nagrade na medjunarodnim festivalima: "Derbi u Velikom selu" bio je nagraden za režiju na Prvom festivalu sportskog filma u Bledu 1971. godine, a "Vreme konja" osvojilo je Gran pri televizijskog festivala u Minhenu "Prix jeunesse" 1972.

Režiji se vratio desetak godina kasnije, kada s muzičkim TV filmom "Rodoslov" (1985) osvaja nagradu "Zlatna harfa" na festivalu u Dablinu.

Početkom šezdesetih godina, u vreme pojave "srpskog novog filma" piše knjige: "Vreme otvaranja" (1970) i "Film kao metafora" (1991), "Ludosti" (1971), "Kraljevi i podanici" (1974), "Kako braća Marks čitaju braću Grim" (1990), "Alisa u Vavilonu" (1990) i druge.

Novaković je posebnu ljubav gajio prema fudbalu i Fudbalskom klubu "Partizan" u čijoj je upravi bio.

Na zvaničnom sajtu FK "Partizan", povodom smrti Slobodana Novakovića, navodi se da je "s duhom svojstvenim samo ljudima koji u sebi nose večni pečat, u svom književnom radu, ne računajući tekstove vezane za filmsku i dramsku teoriju, svom snagom težio humoru, ali onom dubljem, gotovo s tezom".

"Njegova Biblija bio je i Partizan, bar ga je on tako shvatao i voleo svim svojim srcem. Ceo svoj život bio je uz Partizan, što kao navijač, što kao funkcioner JSD ili FK Partizan, a ostavio je klubu nešto trajno, što ostaje za vjeki vjekov - to je himna Partizana, za koju je napisao tekst", navodi se na sajtu.

Datum sahrane Slobodana Novakovića biće saopšten naknadno.

(agencije)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE