• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zločin i kazna" u JDP-u

Predstava po romanu Dostojevskog, u režiji Ane Tomović biće premijerno izvedena 8. juna na sceni teatra "Bojan Stupica".

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) Tamara Vučković istakla je da je to četvrta premijera u ovoj sezoni, uprkos veoma teškoj finansijskoj situaciji i zahvalila ekipi koja je radila kao da su produkcioni uslovi normalni.

Glavne uloge igraju Nikola Rakočević (Raskoljnikov), Ljubomir Bandović (Porfirij Petrovič), Milena Živanović (Sonja), a u ansamblu su Bogdan Diklić i Goran Šušljik u alternaciji, zatim Dubravko Jovanović, Slobodan Tešić, Aleksandar Radojičić i Uroš Jakovljević.

Dramaturzi su Olga Dimitrijević i Filip Vujošević, scenograf Ljerka Hribar a kostimograf Momirka Bailović.

Umetnički direktor JDP-a Gorčin Stojanović rekao je da izbor naslova u ovoj sezoni ("Otelo", "Gospođica", "Zločin i kazna") neki komentarišu kao "igrate lektiru", ali da neko mora i to da radi.

"Jedini naš zbeg u ovom teškom vremenu je pozorište i to ono u kojem možemo nešto da kažemo o sebi i svetu u kom živimo. Nova predstava je u tom pogledu drska, hrabra i sasvim posebna", istakao je on.

Mada rediteljka je podsetila da je sam Dostojevski smatrao kako je njegov roman suviše kompleksan za scensko izvođenje i da je nemoguće obuhvatiti sve tokove u jednoj predstavi.
Zato se ona odlučila za slavnu dramatizaciju Andžeja Vajde, koja je gostovala na Bitefu 80-ih godina, sa fokusom na glavnom sukobu Porfirija i Raskoljnikova, uz ljubavnu priču Raskoljnikova i Sonje.

U radu na predstavi nastojali smo da osvestimo svaku misao ove značajne i duboke filozofske literature. Zaplet postoji, ali je socijalni sloj otklonjen već u Vajdinom tekstu, a u centru su teme slobode, odgovornosti, ograničenja i prekoračenja granica o kojima se svaki čovek pita svakoga dana, izjavila je Tomovićeva.

"Idejni je koncept takav da je u zločinu već sadržana kazna, da je to dvoje neodvojivo", rekla je ona.

Kako je primetila, Raskoljnikov bi to rado odvojio i učinio zločin bez kazne, jer misli da on ne treba da bude kažnjen, možda neko drugi treba, neki "običan" čovek, ali on ne, pošto ima dar da ovom svetu kaže "novu reč".

"Kazna je sastavni deo metafizičkog pitanja, pitanja istine - da svaka naša akcija u realnosti ima određenu posledicu. Mogli bismo reći akcija i posledica, umesto zločin i kazna", izjavila je rediteljka.

Iskusni glumac Bandović priznao je da mu je rad na ovom liku iz velike književnosti bio kao da je prvi put kročio na scenu. I mladi Rakočević je rekao da mu je to bio najteži proces do sada, ali da je u težini i zadovoljstvo.

Predstava je najavljena kao svevremena, a na primedbu novinara da tema odgovornosti za učinjeno, odnosno savesti nije baš prisutna u današnjem vremenu, rediteljka je odgovorila da je tim značajnije ponuditi publici ovakvu predstavu kako bi se ljudi bar u pozorištu zamislili nad nekim pitanjima.

(Tanjug, foto Filip Krainčanić)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE