• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Pejsaži Beograda u XX veku"

U Konaku kneginje Ljubice u sredu uveče je otvorena izložba "Pejsaži Beograda u XX veku" i promovisana monografija, sa istim naslovom, posvećena impresivnoj muzejskoj kolekciji koja obuhvata 402 rada sa gradskim motivima.

U Konaku kneginje Ljubice u sredu uveče je otvorena izložba "Pejsaži Beograda u XX veku" i promovisana monografija sa istim naslovom, posvećena impresivnoj muzejskoj kolekciji koja obuhvata 402 rada sa gradskim motivima.

Izložbu koja traje tokom naredna dva meseca i za koju je odabrano samo 60 slika pripremila je viši kustos Jasna Marković, a otvorio ju je akademik Ljubomir Simović porukom da je za njega najlepši deo svakog putovanja povratak u Beograd, a za to što kaže svedoci su ove slike.

Ocenivši da je ovo jedna od retkih prilika da Beogradjani i gosti "vide kakvim bescenim blagom raspolaže prestonica Srbije" Simović je rekaoda izložba obuhvata dela od velike dokumentarne do neprocenjive umetničke vrednosti.

On je skrenuo pažnju na one slike na kojima se vide delovi grada koji odavno ne postoje od prizemne kafane Albanija, preko odavno nestalog ugla Nušićeve i Dečanske do buregdžinice na Varoš kapiji.

"Na ovoj izložbi možemo da putujemo kroz istoriju i vreme da šetamo ulicama kojih odavno nema, gledamo zdanja iz turskih i austrijskih vremena, džamije i sinagoge , staru solanu na Savi i da uporedjujemo slike raznih autora, stilova i vremena sa istim gradskim vedutama od "Dunava kod Beograda" Nadežde Petrović iz 1901. do "Pogled na Dunav" Nedeljka Gvozdenovića iz 1957.

On je pozvao posetioce da uporede slike sa opisima Beograda koje nalazimo u knjigama i uporedio slikare i pisce koji su u svojim delima ovekovečili Veneciju (Kanaleto, Tijepolo, Dante, Pasternak, pa i Laza Kostić) sa srpskim umenticima koji su bili nadahnuti Beogradom.

"Beograd je bio nesicrpan izvor ideja, energije i inspiracije sa svojim neuporedivim vizurama i vidicima", naglasio je Simović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE