• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se obustava prodaje imovine Zadužbine

Ministarstvo kulture Srbije i Direkcija za imovinu zatražili su u četvrtak od Komisije za hartije od vrednosti i Agencije za privatizaciju da obustave prodaju imovine Zadužbine Nikole Spasića. U saopštenju Ministarstva se navodi da je u dopisu upućenom tim institucijama zatraženo i da se obustavi raspolaganje imovinom te Zadužbine.

Ministarstvo kulture Srbije i Direkcija za imovinu zatražili su u četvrtak od Komisije za hartije od vrednosti i Agencije za privatizaciju da obustave prodaju imovine Zadužbine Nikole Spasića.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u dopisu upućenom tim institucijama zatraženo i da se obustavi raspolaganje imovinom te Zadužbine.

Ministarstvo kulture i Direkcija za imovinu uputili su zahtev i Republičkom geodetskom zavodu za uknjižbu vlasništva Zadužbine, na osnovu pravosnažne presude iz 2004. godine, kojom je utvrdjeno da je država Srbija vlasnik imovine Zadužbine Nikole Spasića.

Upravni odbor Zadužbine izrazio je 7. maja nezadovoljstvo zbog najave da će zgrada te ustanove kulture u Knez Mihajlovoj 33, nacionalizovana 1959. godine, biti prodata zajedno s akcijama njenog aktuelnog korisnika, firme "Jugoelektro".

"Datum zatvaranja ponude za preuzimanje akcija 'Jugoelektra' je 10. maj, a to preduzeće je u prospektu za berzansko poslovanje kao svoju imovinu označilo i zgradu zadužbine u Knez Mihajlovoj 33", rekao je Beti predsednik Upravnog odbora zadužbine Živorad Gajić.

Ponudu za preuzimanje akcija podnelo je preduzeće "City Story Plus DOO" Nenada Djordjevića i Miomira Hreljca, osnovano dva meseca pre zatvaranja ponude.

Zadužbina je u skladu sa zakonom pre oko godinu dana podnela prijavu tražeći povraćaj nacionalizovane imovine, ali do toga nije došlo, zaključio je Gajić i apelovao na nadležne da preduzmu mere kako bi prodaja imovine bila sprečena.

Zadužbina je osnovana 9. februara 1912. godine testamentom Nikole Spasića, a kralj Aleksandar I Karadjordjević joj je ukazom odobrio rad "sa ciljem podizanja bolnica i Doma za sirote i iznemogle srpske gradjane i na opšte privredne ciljeve".

Zadužbina Nikole Spasića nije prekidala rad do danas i izmedju ostalog sagradila je i opremila Gradsku bolnicu u Beogradu (1935), a država je 1959. godine nacionalizovala sve četiri zgrade Zadužbine.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE