• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koncert Simfinijskog orkestra RTS-a

Simfonijski orkestar RTS-a, predvodjen dirigentom Stankom Šepićem, i sa solistom na violini Stankom Madićem, održaće u četvrtak, 17. maja, u Dvorani Kolarčeve narodne zadužbine u Beogradu, koncert "Beograd juče - danas - sutra".

Simfonijski orkestar RTS-a, predvodjen dirigentom Stankom Šepićem, i sa solistom na violini Stankom Madićem, održaće u četvrtak, 17. maja, u Dvorani Kolarčeve narodne zadužbine u Beogradu, koncert "Beograd juče - danas - sutra".

Organizator koncerta je Muzicka produkcija RTS-a, a na programu su dela "Lirska poema" Vasilija Mokranjca, "Simfonija br. 2" Stanka Šepića, posvecena Vasiliju Mokranjcu i "Koncert za violinu i orkestar" u D-duru Johanesa Bramsa, saopštio je organizator.

"Vasilije Mokranjac (1923-1984) dao je do sada najbolja ostvarenja na području srpske simfonije. Njegovih sedam instrumentalnih simfonija nevelike su po obimu, dužini stavova i muzičkom materijalu, ali su i nesto najsnažnije u muzickom izrazu na nasim prostorima", navodi se u saopštenju.

"Lirska poema" (1975) je možda najsnažnija muzicka ispovest nastala na srpskim prostorima, po uzoru na Vagnerov "simfonizam" iz vremena "Zigfrida" i "Sumraka Bogova", dodaje se u saopštenju.

U njoj Mokranjac polazi od osnovnog melodijskog jezgra i pastoralnog stimunga i stiže do najsnažnijih dramatskih tokova, a delo se okončava zamiručhim krešendom.

Stanko Šepić je svoju "Simfoniju br. 2" posvetio Vasiliju Mokranjcu.

Bramsov violinski koncert u D-duru jedan je od najpoznatijih koncerata za violinu. Prateci standardnu koncertnu formu, sadrži tri osnovna pokreta: brzo-sporo-brzo. Delo je nastalo 1878. godine, a pisano je za Bramsovog prijatelja, violonistu Josepha Joachima, koji ga je premijerno izveo 1. januara 1879. u Lajpcigu.

Stanko Madić rodjen je 1984. godine u Beogradu, gde je i učio da svira violinu: prvo u Školi za osnovno muzičko obrazovanje "Stanislav Binički", potom u srednjoj muzičkoj školi "Stevan Mokranjac", a diplomiraio je na Fakultetu muzicke umetnosti (FMU), kao student generacije.

Magistrirao je sa samo 19 godina i trenutno je angažovan kao asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnik je brojnih medunarodnih priznanja na internacionalnim takmicenjima i festivalima,

Dirigent Stanko Šepić roden je 1941. godine u Rijeci, a Klavir i dirigovanje diplomirao je na Muzickoj akademiji u Beogradu. Redovni je profesor na katedri za dirigovanje na FMU, a bio je i dugogodisnji sef dirigent Simfonijskog orkestra FMU.

Kao dirigent nastupao je u svim centrima bivse Jugoslavije i u inostranstvu, i napisao 4 simfonije, 3 simfonijske poeme, Koncert za klavir i orkestar, balet, Rekvijem za hor i orkestar, dela za gudacki orkestar, kompozicije za klavir, solo pesme, i drugo

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE