• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva nacionalna Noć muzeja u subotu

Kulturno-zabavna manifestacija "Noć muzeja" biće održana u subotu uveče, od 18 časova do dva sata po ponoći, na više od 100 lokacija u Beogradu i u još osam gradova u Srbiji. "Noć muzeja" u Beogradu se održava po četvrti put, u više od 50 muzejskih i galerijskih prostora, a prvi put njeni domaćini biće i Novi Sad, Niš, Šabac, Valjevo, Kikinda, etno-selo Sirogojno, Sombor i Zrenjanin.

Kulturno-zabavna manifestacija "Noć muzeja" biće održana u subotu uveče, od 18 časova do dva sata po ponoći, na više od 100 lokacija u Beogradu i u još osam gradova u Srbiji.

"Noć muzeja" u Beogradu se održava po četvrti put, u više od 50 muzejskih i galerijskih prostora, a prvi put njeni domaćini biće i Novi Sad, Niš, Šabac, Valjevo, Kikinda, etno-selo Sirogojno, Sombor i Zrenjanin.

Kao i proteklih godina, jedna ulaznica, po ceni od 150 dinara, važiće za sve lokacije, kao i za sva vozila javnog gradskog prevoza koja saobraćaju do mesta na kojima se manifestacija održava.

Organizatori su zbog velikog broja izložbenih lokacija u Beogradu osmislili četiri programske ture: "Zanimljiva istorija", "Savremena tura", "Poznavanje prirode i društva" i "Dečja tura".

Beogradjani i njihovi gosti u "Noći muzeja" će, pored ostalog, moći da pogledaju izložbu u Etnografskom muzeju pod nazivom "A šta mi bi?" o svadbenim običajima u Srbiji, kao i izložbu "Od kraljice do princeze" u Miloševom konaku, koja svedoči o tome kako su izgledale, gde su živele i šta su oblačile srpske kraljice.

Muzej primenjene umetnosti predstaviće izložbu posvećenu Šarloti Perijan, čuvenoj pariskoj dizajnerki i saradnici slavnog Le Korbizijea, kao i izložbu kolekcije duvanskog pribora "Ars Fumandi".

U Francuskom kulturnom centru biće predstavljena izložba najboljih fotografija s četvrtog "Betinog konkursa fotografije", dok će u Institutu Servantes biti priredjeno veče salse i flamenka. U programu učestvuje i Gete institut u čijim će prostorijama biti organizovan maskenbal na temu mode osamdesetih godina prošlog veka.

Zanimljiv program, pod nazivom "Platonova pećina" biće priredjen i u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, čiji će posetioci moći da se vrate u daleku prošlost i osete život pećinskog čoveka.

Na Beogradskoj tvrdjavi, u Kazamatima, ponovo će biti priredjena izložba "Srpske i evropske krvopije", koja je privukla veliku pažnju publike u prošlogodišnjoj "Noći muzeja", dok će u Vojnom muzeju biti otvorena izložba "Kroz istoriju srpskog vina".

Muzej PTT, u saradnji s izdavačkom kućom "Kreativni centar" prirediće, u okviru "Dečje ture", interaktivni program posvećen putovanjima i komunikaciji, dok će Pedagoški muzej biti domaćin izložbe o perceptivnim iluzijama, na kojoj će biti predstavljena zbirka starih psiholoških instrumenata, uz muziku benda "E-play".

Novosadjani će u "Noći muzeja" biti u prilici da pogledaju 17 različitih programa, medju kojima su izložba o Merilin Monro, zatim izložba igračaka iz različitih perioda prošlog veka, uz projekcije crtanih filmova, kao i izložba autoportreta, portreta i aktova iz umetničke zbirke Galerije Matice srpske.

Žitelji Kikinde u "Noći muzeja" videće monumentalne ostatke skeleta čuvenog Kikindskog mamuta, stare pola miliona godina, dok će posetioci muzeja na otvorenom, Starog sela Sirogojno, moći da učestvuju u izložbenom programu "Bića s one strane".

(Beta)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE