• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filharmonija na štiklama

Izvor MONDO/Tanjug

Nova sezona donosi cilkus posvećen ženama dirigentima, nazvan "Na visokim potpeticama".

Beogradska filharmonija pripremila je za novu sezonu nov ciklus koncerata koji je posvetila ženama dirigentima pa će na pet koncerata u ciklusu atraktivnog naziva "Na visokim potpeticama", orkestrom dirigovati isključivo žene.

Centralno mesto na koncertnom podijumu, dirigentske palice i vođenje orkestra vekovima je neprikosnoveno pripadalo muškarcima. Žene su mogle da sviraju instrumente, da budu članice orkestra ali ne i da predvode orkestar.

Žene dirigenti danas u svetu nisu retkost, one zauzimaju i značajne pozicije u orkestrima i operskim kućama u sve većem broju. U ovoj sezoni, Beogradska filharmonija posvećuje novi ciklus ženama dirigentima međunarodne karijere.

Dirigovala je Nordijskim i Estonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, orkestrom Mocarteum iz Salcburga, Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina.

Anu Tali je, sa svojom sestrom bliznakinjom Kadri, 1997. godine osnovala Nordijski simfonijski orkestar, sa ciljem razvoja kulturnih kontakata između Estonije i Finske i ujedinjenja muzičara iz svih krajeva sveta.

Orkestar danas ima članove iz petnaest zemalja i spaja muzičare iz najpoznatijih svetskih orkestara. U jesen 2007. godine, orkestar je išao na svoju prvu evropsku turneju, sa koncertima u Berlinu i Minhenu.

Na drugom koncertu iz ciklusa 22.novembra sa Beogradskom filharmonijom nastupiće mlada Estonka Kristina Poska koja pored izvanredne karijere u berlinskoj Komičnoj operi, veoma je tražena kao dirigent i u drugim zemljama.

Poska je nedavno imala prvi nastup sa Estonskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Magdeburškom filharmonijom, Filharmonijom Robert Šuman iz Hemnica, Filharmonijom nemačkog radija Saarbriken-Kajzerslautern, Narodnom operom u Beču i Simfonijskim orkestrom iz Berna.

Predstoji joj saradnja sa Štutgartskom filharmonijom, orkestrom Kamerata iz Salcburga, Kamernim orkestrom iz Lozane, Beogradskom filharmonijom i Geteborškim simfonijskim orkestrom.

Bliska saradnica poznatog američkog kompozitora Filipa Glasa Karen Kamenšek dirigovaće Beogradskom filharmonijom na koncertu u Kolarčevoj zadužbini 13.decembra.

Posle studija na Univerzitetu u Indijani Kamenšek je bila dirigent Velike opere u Hjustonu. Premijerno je sa Bruklinskom filharmonijom u Njujorku izvela Glasovog "Orfeja" a na Festivalu u Vajkershajmu u Nemačkoj sa Muzičkom omladinom sa ovim delom imala je svoj evropski debi.

Dirigovala je i svetsku premijeru Glasovih "Derišta" na Festivalu Spoleto u SAD (koja je snimljena), kao i njegovu kompoziciju za Bihnerovu dramu "Vojcek", izvedenu na Festivalu Šekspira u Njujorku.

Kamenšek je bila prvi kapelnik Bečke narodne opere, muzička direktorka Pozorišta u Frajburgu, pomoćnica muzičkog direktora u Državnoj operi u Hamburgu a za muzičkog direktora Državnog pozorišta u Hanoveru imenovana je 2011. godine.

Tražena kao gostujući dirigent Kamenšek je dirigovala u svim većim kućama u svetu.

Na koncertu 14.februara u ciklusu "Na visokim potpeticama" predstaviće se Džejn Glover, profesor na Univerzitetu u Londonu i Kraljevskom muzičkom koledžu.

Glover je studirala na Univerzitetu u Oksfordu gde je nakon osnovnih studija doktorirala na temu venecijanske opere 17. veka. Dobitnica je počasnih diploma nekoliko drugih univerziteta.

Bila je muzički direktor u operskoj kući Glindeborn, zatim kamernog orkestra London Mozart Players. Nedavno je imenovana za direktorku Opere Kraljevske muzičke akademije u Londonu, a radi i kao muzički direktor orkestra i hora Muzika baroka iz Čikaga.

Glover je nastupala sa Kraljevskom operskom kućom iz Kovent Gardena, Engleskom nacionalnom operom, Berlinskom državnom operom, Danskom kraljevskom operom, dirigovala je svim većim simfonijskim i kamernim orkestrima u Velikoj Britaniji, na Bi-Bi-Sijevim promenadnim koncertima.

Na petom koncertu novog ciklusa 16.maja dirigovaće Žizel Ben-Dor, rođena i odrasla u Urugvaju, u porodici poljskog porekla, koja je obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji Rubin u Tel Avivu i Školi muzike na Univerzitetu Jejl, nakon čega se preselila u SAD.

Tokom bogate dirigentske karijere nastupala je sa Njujorškom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom, Londonskom filharmonijom, Losanđeleskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim Velškim nacionalnim orkestrom, Izraelskom filharmonijom i brojnim drugim velikim svetskim orkestrima.

Trenutno je počasni dirigent Simfonijskog orkestra Santa Barbare i bostonskog Kamernog orkestra Proarte.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE