• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Umetnost na poklon" u Muzeju primenjene umetnosti

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba "Mihailo S. Petrov: Umetnost na poklon" iz poklon - zbirke Narodnog muzeja u Aranđelovcu biće otvorena 8. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti.

Izložbu čine predmeti poklon-zbirke Petrova koju je Narodni muzej iz Aranđelovca formirao 2011. godine.

Koncept postavke baziran je na tematskoj prezentaciji umetničkih dela i predmeta iz poklon-zbirke, a struktura je uslovljena dominanatnim celinama i idejama u opusu Petrova, navedeno je u najavi MPU.

Posetioci će do 31. avgusta imati priliku da pogledaju 54 umetnička dela, od kojih su najveći broj grafike.

Biće prikazano i nekoliko crteža od kojih su posebno zanimljivi oni rađeni flomasterom, kao i jedan akvarel i jedno ulje na kartonu.

Ekskluzivnost na izložbi predstavljaju lični predmeti umetnika - fotoaparati, kamera, lične beleške, grafički pribor, fotografije, gramofonske ploče...

Radovi su grupisani u tematske celine: Autoportreti, Avangardne grafike iz dvadesetih godina 20. veka, Pejzaži i portreti, Portreti "Rudara-Udarnika", Apstraktne grafike iz poslednjeg perioda umetnikovog stavaralaštva.

Prema rečima autorke izložbe Tanje Vićentić, to je pokušaj da se primenom kontekstualnog pristupa sagledaju najznačajnija ostvarenja bogatog umetničkog opusa impozantne ličnosti, a da se istovremeno, u tom okviru, prikažu mesto i značaj dela iz zbirke aranđelovačkog muzeja.

Mihailo Petrov (1902-1983) bio je srpski grafičar, slikar, ilustrator, pesnik i kritičar. Bavio se opremom knjiga, tipografijom i izradom plakata.

Umetničko obrazovanje otpočeo je u Umetničkoj školi u Beogradu (1919-1921), a nastavio u Beču (1922), Krakovu (1923) i Parizu (1924-1925).

Bio je jedan od najaktivnijih saradnika časopisa "Zenit", a sarađivao je i sa drugim avangardnim časopisima svoga vremena ("Dada Tank", "Ut").

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE