• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zubin Mehta i filharmonija 3. juna u Beogradu

Maestro Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata sveta, predvodiće orkestar Izraelske filharmonije na koncertu u "Sava-centru" 3. juna, najavila je produkcijska kuća "Komuna", koja je organizator beogradskog koncerta.

Maestro Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata sveta, predvodiće orkestar Izraelske filharmonije na koncertu u "Sava-centru" 3. juna, najavila je produkcijska kuća "Komuna", koja je organizator beogradskog koncerta.

Slavni dirigent je sentimentalno vezan za Beograd, jer je u njemu počeo karijeru 1958. godine sa Beogradskom filharmonijom, a sada je doživotni šef-dirigent Izraelske filharmonije.
Harizmatični Indijac izuzetne karijere, Mehta (71) predvodio je mnoge najveće svetske orkestre, ali je za Izraelsku filharmoniju posebno vezan tokom svoje karijere.

Od 1968. godine postao je muzički savetnik orkestra, 1977. godine direktor, 1988. godine je počasni dirigent, a 1981. postaje doživotni šef-dirigent orkestra, koji se danas svrstava u deset najboljih svetskih orkestara.

Drug sa našim maestrom Borislavom Pašćanom, koji više nije medju živima, iz studentskih dana u klasi čuvenog dirigenta Hansa Svarovskog u Beču, Mehta se rado odazivao pozivima za gosovanja u našoj zemlji.

Gostovao je u Beogradu sa Filharmonijom Los Andjelesa 1967. i 1976. godine, bio je medju prvim umetnicima iz sveta koji je svojim dolaskom podravio petooktobarske promene. Veliki umetnik i humanista prihod od tog koncerta u "Sava-centru" darovao je bolesnoj deci.

Svetski velikan ponovo je došao kao prijatelj pre dve godine, kada je u koncertnom ciklusu Beogradske filaharmonije "Omaž Hhansu Svarovskom" nastupio sa Minhenskom filarmonijom. Tada je priložio 30.000 dolara u fond za nabavku istrumenata Beogradske filharmonije koji nosi njegovo ime.
Izraelska filharmonija je jedan od deset najboljih orkestara u svetu. Orkestar je 1936. godine osnovao poljski violinista Bronislav Huberman, u želji da spasi jevrejske muzičare pred nadolazećim nacizmom u Evropi. Prvi koncert ovog orkestra, tada pod nazivom Palestine Orćestra, održan je pod palicom Artura Toskaninia.

Od uspostavljanja izraelske nezavisnosti 1948. godine orkestar nosi ime Israel Philharmonic Orćestra. Nastupa pod vodstvom mnogih uglednih dirigenata, saraduje s vrsnim solistima a godišnje održava više od 200 koncerata.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE