• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Manje novca za otkup knjiga za biblioteke!

Izvor MONDO/Tanjug

Pa, gde baš na knjigama da se štedi!?

 Manje novca za otkup knjiga za biblioteke!

Udruženje izdavača i knjižara Srbije upozorilo je danas da je rad javnih instistucija zaduženih za oblast knjige i čitalaštva u poslednjih godinu dana nezadovoljavajući i da zahteva hitne i korenite promene, kao i da će sredstva za otkup knjiga za biblioteke biti najverovatnije duplo manja nego prošle godine.

U saopštenju, Udruženje je navelo da će, i pored raširenih čitalačkih i kulturnih navika građana, o kojima svedoči to što je u proteklih godinu dana 300.000 ljudi posetilo Narodnu biblioteku Srbije, a više od 100.000 Beogradski sajam knjiga, sredstva za republički otkup knjiga za biblioteke najverovatnije biti duplo manja nego prošle godine.

"Budući da je pozajmica iz biblioteke jedini način da se dođe do knjiga u mnogim mestima u Srbiji u kojima nema knjižara, čitaoci širom Srbije će zbog smanjenog budžeta ostati bez mogućnosti da pristupe odgovarajućem knjižnom fondu. Posebno velika šteta izdavačima, bibliotekama i njihovim članovima nanosi se zbog neopravdanog višemesečnog kašnjenja u realizaciji republičkog konkursa za otkup knjiga", ocenio je UIKS.

Udruženje podseća i da su sredstva predviđena za otkup knjiga u prestonici ove godine oko tri puta manja nego 2010. i oko četiri puta manja nego 2009, čime je, smatraju, ugroženo poštovanje makar minimalnih bibliotečkih standarda u nabavci knjiga, a građani Beograda lišeni mogućnosti da stiču znanja korišćenjem knjiga iz tekuće izdavačke produkcije.

"Još je gore u bibliotekama u unutrašnjosti gde se ni izbliza ne poštuju utvrđeni standardi", naglasili su predstavnici izdavača i knjižara i to ilustrovali najnovijim podacima Narodne biblioteke Srbije, koji pokazuju da je nabavka knjiga svuda u velikom padu - u Zrenjaninu je za knjige izdvojeno samo 2,8 procenta od neophodnih sredstava za prošlu godinu, u Leskovcu 4,3, u Sremskoj Mitrovici 8,9, u Kragujevcu 9,9, u Nišu 9,3, u Vranju 10, u Subotici 11,2, u Smederevu 13, u Somboru 16,9, u Kruševcu 18, u Čačku 20,9, u Beogradu 21,8, u Kikindi 22.

Posebno veliki problemi, prema mišljenju UIKS-a, izazvani su neopravdanim usložnjavanjem i poskupljenjem procedura prilikom otkupa knjiga za biblioteke.
Udruženje izdavača i knjižara Srbije skrenulo je pažnju i na to da država i grad Beograd "nastavljaju da uskraćuju finansijsku podršku Beogradskom sajmu knjiga, trećoj najposećenijoj manifestaciji u Srbiji, koja nastavlja da se finansira isključivo prihodima od učesnika i posetilaca".

"Dužni smo da ukažemo da se već dugi niz godina Sajam knjiga u Beogradu održava bez prava izdavača da učestvuju u njegovoj organizaciji. Ne uključujući u rad Odbora Sajma knjiga predstavnike struke i ne menjajući njegov sastav, iako mu je istekao mandat, nadležni nastavljaju da ignorišu vredni rad izdavača, bibliotekara, književnika, prevodilaca i drugih autora, izražavajući na taj način ne samo svoj stav prema Sajmu knjiga, već i prema kulturi u Srbiji uopšte", stoji u saopštenju.

Izostaje i podrška za važne projekte, koji bi doprineli poboljšanju i unapređenju saradnje sa Evropskom federacijom izdavača, Međunarodnom asocijacijom izdavača, Ruskim udruženjem izdavača i IBBI-jem, najvažnijom međunarodnom organizacijom za dečju knjigu.

Svetle tačke u radu nadležnih u oblasti knjige u prošloj godini su, kako je navedeno, učešće javnih institucija u obeležavanju Svetskog dana knjige i autorskog prava, odluka Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu o finansiranju nabavke knjiga za biblioteke srpskih organizacija u inostranstvu i uspešna saradnja udruženja radi ostvarivanja autorskih i srodnih prava autora i izdavača sa Zavodom za intelektualnu svojinu.

"Prošlogodišnja odluka o organizovanju objedinjenog nastupa Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu je ohrabrujuća, kao i nova inicijativa o zajedničkom nastupu u Zagrebu. Ostaje potreba da se nastupi na sajmovima knjiga organizuju blagovremeno, kako se ne bi ponovilo da odluke o nacionalnom štandu na oktobarskom Sajmu knjiga u Frankfurtu ne budu donete ni u avgustu, kao što je to slučaj ove godine", ocenio je UIKS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE