• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zubin Mehta oduševio Beogradjane

Izraelska filharmonija, jedan od deset najboljih svetskih orkestara, pod dirigentskom palicom slavnog maestra Zubina Mehte, oduševila je Beogradjane koncertom u prepunom Centru "Sava", u nedelju uveče, 3. maja.

Izraelska filharmonija, jedan od deset najboljih svetskih orkestara, pod dirigentskom palicom slavnog maestra Zubina Mehte, oduševila je Beogradjane koncertom u prepunom Centru "Sava", u nedelju uveče, 3. maja.

Na programu su bili Betovenova uvertira "Leonora br.3" pisana za operu "Fidelio", Svita broj 2 iz baleta "Dafne i Kloe" Morisa Ravela i romantična "Simfonija Novog Sveta" u e-molu Antonjina Dvoržaka.

Doživotni direktor Izraelske filharmonije, umetnički direktor Minhenske opere, šef dirigent Firentinskog muzičkog festivala i gost dirigent mnogih svetskih orkestara, Mehta je bio prvi medju svetskim velikanima muzike koji je, posle demokratskih promena u Srbiji oktobra 2000. godine, već u novembru dirigovao koncertom u Beogradu, gradu u kome je prvi put gostovao davne 1958. godine.

Maestro Mehta sedmi put gostuje u Beogradu, a na Bemusu 2003. godine dirigovao je Minhenskom filharmonijom s kojom je, kao solista, nastupio njen koncertmajstor Sreten Krstić, a potom i u Zadužbini Ilije Kolarca u novembru 2005. u okviru ciklusa koncerata "Omaž Hansu Svarovskom (1899-1975)", austrijskom dirigentu i profesoru Visoke škole u Beču kod koga je učio dirigovanje.

Prihod sa koncerta poklonio je dečjem odeljenju Kliničkog centra u Beogradu i Institutu za majku i dete u Novom Beogradu, dok je 30.000 evra dodelio Beogradskoj filharmoniji za nabavku instrumenata.
Tom prilikom Mehti je uručena Medalja "Beli andjeo", najviše odlikovanje koje Srbija dodeljuje stranim državljanima za doprinos kulturi, kao i počasni doktorat Univerziteta umetnosti.

U aprilu 2001. godine, francuski predsednik Žak Širak dodelio je Mehti titulu viteza Legije časti, a Lea Rabin mu je 1999. godine uručila nagradu Ujedinjenih nacija za životni doprinos miru i toleranciji.

Rodjen u Bombaju (Indija), iste 1936. godine kada je osnovana Izraelska filharmonija u čijem je sastavu 123 muzičara, Mehta je, kao sin i učenik dirigenta i violiniste Mehlija Mehte, sa 18 godina otišao u Beč na studije kompozicije i dirigovanja.

Svetsku karijeru započeo je pobedom na Medjunarodnom takmičenju dirigenata u Liverpulu 1958. godine, da bi od tada godišnje držao više od 180 koncerata u najvećim koncertnim i operskim salama sveta. Dirigovao je u njujorškoj Metropoliten operi, Bečkoj državnoj operi, Kraljevskoj operi u Kovent gardenu, milanskoj Skali, operskim kućama Montreala, Čikaga i Firence, kao i na festivalu u Salcburgu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE