• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo 11. Međunarodni salon stripa

Izvor mondo.rs

Međunarodni salon stripa, 11. po redu otvoren je u SKC-u svečanom ceremonijom uručenja priznanja pobednicima konkursa koji je raspisao taj festival. Ovogodišnji dobitnik priznanja Salona za doprinos srpskom stripu je Lazo Sredanović.

U okviru Salona predstaviće se umetnici iz Srbije, Francuske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, njihovi aktuelni projekti i izdavaštvo.

Pored segmenata zvanične bugarske (Projekat Duga) i alternativne rumunske (Hickory Saloon) strip scene, programska strategija ovogodišnjeg Salona orjentisana je na dve glavne tematske celine.

Prva je retrospektiva bogatog i značajnog stvaralačkog opusa specijalnog gosta Borivoja Dovnikovića Borda, pionira zagrebačke škole crtanog filma i jugoslovenske animacije, koji je i gost ovogodišnjeg salona.

Biće priređena retrospektivna izložba njegovih radova, retrospektiva njegovih animiranih filmova, biće prikazan i biografski dokumentarni film o njemu.

Druga tematska celina vezana je za relevantnost srpskih majstora stripa na evropskoj sceni, a strip scenarista iz Francuske Žan-Pjer Peko koji je sarađivao sa mnogim srpskim autorima neće ove godine gostovati na Salonu.

Željko Pahek, Leonid Pilipović, Bojan Kovačević, Tiberiu Beka, Boban Savić Geto i Jovan Ukropina su samo neki od srpskih autora koji su sarađivali sa Pekoom.

Jedan deo Salona biće posvećen bugarskom stripu i biće vezan za nacionalni bugarski strip projekat, dok će poslednji segment biti posvećen alternativnoj rumunskom strip sceni.

Pored takmičenja strip autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta po međunarodnom konkursu Salona, kao najvažnijeg segmenta festivala, izdvaja se i programski osvrt na prvi tom kapitalnog izdanja srpskog stripa, knjigu "Lazo Sredanović, Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki - Dikan", urednika izdanja Zorana Stefanovića i izdavačke kuće "Everest-Media" (Beograd).

U okviru Salona biće obeleženo 100 godina od rođenja Nikole Navojeva, 50 godina edicije "Nikad robom", 40 godina od prvog pojavljivanja stripa za decu "Zuzuko", 15 godina Balkanske smotre mladih strip autora i 10 godina dečjeg enigmatskog zabavnika "Munja".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE