• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje filmskog depoa za Dan kinoteke

Završetak filmskog depoa u Košutnjaku, čijim će otvaranjem biti obeležen Dan kinoteke - 6. jun, predstavlja krunu rada ove generacije kinotečana, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

Završetak filmskog depoa u Košutnjaku, čijim će otvaranjem biti obeležen Dan kinoteke - 6. jun, predstavlja krunu rada ove generacije kinotečana, izjavio je direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović.

"Vrlo smo ponosni i misilmo da smo stvorili dobru osnovu za rad budućih generacija", rekao je on novinarima tokom obilaska depoa, sa dva sprata iznad i dva ispod zemlje. Tu će u adekvatnim tehnološkim uslovima i sa specijalnim klima uredjajima moći da se čuva blizu 50 miliona metara filmske trake.

U depo, gradjen iz donacije Vlade Francuske i Vlade Srbije, već su unete specijalne police, a prve kopije na njih će simbolično postaviti zvanice na otvaranju, u sredu u podne.

Tu čast imaće predsednik francuske filmske institucije CNC Boris Todorović i naš slavni reditelj Srdjan Karanović, a očekuju se ministar kulture Srbije Vojislav Brajović i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Priča sa depoom počela je u martu 2003. godine kada je stigla prva tranša francuske donacije. Posle administrativnih problema oko dozvola za gradnju i plaćanja mnogih taksi, krenuli su radovi, a prošle godine je, zahvaljujući sredstvima Nacionalnog investicionog plana (NIP) uradjena i zasebna trafo stanica. Ona će omogućiti napajanje za još pet istih depoa, koji će biti gradjeni na toj lokaciji iz sredstava NIP-a.

Za prvi depo, opremu i trafo stanicu uloženo je nešto više od milion evra, od čega je francuska donacija 360.000 evra. Za narednih pet depoa iz NIP je odobreno oko dva miliona evra.
Zelenović je istakao da je cilj da se na jednom mestu čuva sve što je na ovim prostorima snimljeno na filmskoj traci, uključujući fondove iz pretrpanog Arhiva kinoteke i raznih magacina, ali i negative rasute po laboratorijama u okruženju, televizijske produkcije iz ranog perioda...

Reč je o ogromnom smeštajnom kapacitetu, pa će deo prostora biti dostupan i drugim filmskim arhivima. Zelenović je rekao da su u tom smislu već vodjeni razgovori sa Slovenačkom kinotekom.
Na konferenciji je najavljeno da će Jugoslovenska kinoteka uskoro dobiti i studio za digitalizaciju starih filmova, sa savremenom tehnikom kakve još nema na Balkanu. To je pomoć Evropske komisije za izgradnju, a zasluga što ju je dobila naša Kinoteka pripada Borisu Todoroviću (Francuzu poreklom iz Kotora).

Dan kinoteke, kojim se obeležava datum prve filmske projekcije na Balkanu, 1896. godine u kafani "Zlatan krst" na Terazijama, biće proslavljen i 6. juna uveče u Muzeju kinoteke.
Uz dodelu plaketa zaslužnim ličnostima i institucijama, biće promovisan drugi DVD u izdanju Kinoteke, sa restaurisanim filmovima prvog srpskog producenta Svetozara Botorića, koji su pronadjeni u arhivu u Beču. Iz tog fonda već je objavljen DVD sa prvim srpskim igranim filmom "Karadjordje" iz 1911. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE