• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skandinavski dizajn u Muzeju 25. maj

Izložba savremenog skandinavskog dizajna "Više od mita", koju organizuje Nacionalni muzej savremene umetnosti i dizajna iz Osla, biće otvorena u sredu uveče u muzeju "25. maj" u Beogradu.

Izložba savremenog skandinavskog dizajna "Više od mita", koju organizuje Nacionalni muzej savremene umetnosti i dizajna iz Osla, biće otvorena u sredu uveče u muzeju "25. maj" u Beogradu.

Na izložbi koja je prvi put prikazana 2003. godine u Berlinu povodom pola veka skandinavskog dizajna predstavljeno je više od 200 predmeta primenjene umetnosti renomiranih autora iz Danske, Islanda, Finske, Norveške i Švedske, rečeno je danas novinarima u muzeju "25. maj".

Izložbu je finansirao Nordijski savet ministara, a pre Beograda, gostovala je i u Milanu, Gentu, Pragu, Budimpešti, Rigi, Glazgovu, Kopenhagenu, Geteborgu, Oslu, Vigu, La Korunji i Sofiji. Postavka će u Beogradu gostovati do 3. septembra, a potom se seli u Zagreb.

Skandinavski dizajn tradicionalno karakterišu čistoća i jednostavnost oblika, funkcionalnost i "demokratski pristup", rekao je na konferenciji za novinare glavni kustos izložbe Vidar Halen.

Vodeći novinare kroz postavku, Halen je istakao da je izložba koncipirana na osnovu Šest predloga za Novi milenijum Itala Kalvina, a to su: lakoća, brzina, tačnost, vidljivost, mnogostrukost i čvrstina.

Prema Halenovim rečima, izložba "Više od mita" pokazuje kako su se skandinavski dizajneri odnosili prema vlastitoj tradiciji i mitovima, po čemu je i dobila naziv, ali preispituje i osnovne stereotipe u skandinavskom dizajnu.

"Većina predmeta skandinavskog dizajna je izuzetno skupa, a medju poznatim i afirmisanim dizajnerima je veoma malo žena, što dovodi u pitanje njegovu demokratičnost", upozorio je Halen.

Viši savetnik Nordijskog saveta ministara Rita Haneman rekla je da izložba "Više od mita" ima za cilj da pokaže i kako regionalna saradnja na polju kulture i obrazovanja može da doprinese društvenom i ekonomskom napretku.

Ona je zahvalila ambasadama Norveške, Švedske, Danske i Finske u Beogradu, kao i Ministarstvu kulture Islanda koji su, takodje, pomogli da ova izložba dodje u srpsku prestonicu.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE