• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena Radost Evrope

Izvor MONDO/Agencije

Međunarodni susreti dece Evrope otvoreni u Dečjem kulturnom centru.

Ovogodišnji 44. Međunarodni susreti dece Evrope svečano su otvoreni koncertom u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra u prisustvu dve stotine dece iz 17 evropskih zemalja i njihovih domaćina, dece beogradskih osnovnih škola.

Zbog lošeg vremena otvaranje manifestacije - "Radost Evrope" pomereno je u DKC, mada je bilo planirano da počne svečanim defileom učesnika od Trga Republike, Knez Mihailovom ulicom do Kalemegdana, gde je na Partizanovim košarkaškim terenima trebalo da bude zvanično otvaranje.

U prostoru DKC, deca u nošnjama svojih zemalja, sa balonima i veselim osmesima ispunila su hol u kome je postavljena izložba Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope", na koji je ove godine stiglo više od 3000 radova dece uzrasta od pet do 18 godina iz celog sveta.

Tema ovogodišnjih susreta je rokenrol koji je ujedinio mlade i povezao različite kulture sveta, uklonio sve različitosti, stvorio univerzalni jezik ljubavi i tolerancije.

Zato su se na svečanom otvaranju okupili mladi rokeri, izvođači i oni u publici koji su sa zadovoljstvom gledali njihov nastup.

Gostima iz 17 evropskih zemalja, mališanima iz Azerbejdžana, Albanije, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kipra, Litvanije, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine, muzičku dobrodošlicu priredili su domaćini.
U svečanom programu učestvovali su Policijski orkestar, Perkusionisti MŠ "Stanković", igrači "Flešmob", Hor DKC, mažoretkinje iz Pančeva, Hor OŠ "Laza Kostić" i voditelj programa glumac Marko Živić.

Domaćini deci iz 17 evropskih zemalja, uzrasta od 7 do 14 godina, su njihovi vršnjaci, deca iz 17 beogradskih osnovnih škola koja će ih ugostiti u svojim domovima.

Ovogodišnja "Radost Evrope" obuhvatiće koncerte pod nazivom "Susret prijateljstva" u Velikoj sali DKC-a na kojima će nastupati svi učesnici manifestacije.

Srbiju će predstavljati pobednici 42. Završne smotre kulturno zabavnih aktivnosti, koje organizuje Društvo defektologa Srbije, Mija Milić iz vokalne-instrumentalne grupe "Pronađi svoju zvezdu" DKCB-a i Aleksandra Popović, kantautorka Festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva "Deca kompozitori", dečji hor "Šareni vokali" iz Sombora, Crkveno-igrački ansambl "Branko" iz Niša, članice baletskog studija DKCB-a i učenici škole rok gitare Dude Bezuhe.

Zabavno-rekreativni program na Adi Ciganliji održaće se 4. oktobra narednog dana manifestacija se završava gala koncertom u Sava centru.

Na završnom svečanom koncertu Srbiju će predstavljati devetogodišnji Nikola Ranković i bend "Masterblastersi", učenici škole za rok i pop muziku - "Master Blaster Studio". Oni će izvesti pesmu "Neću da živim u zemlji bez rokenrola", za koju je tekst i muziku napisao upravo Ranković.

Međunarodni susreti dece Evrope pokrenuti su 1968. godine na inicijativu Doma pionira, danas Dečji kulturni centar, sa idejom obeležavanja 5. oktobra, Međunarodnog dana deteta.
Od tada, prve nedelje oktobra, beogradski mališani u svojim domovima primaju u goste vršnjake iz cele Evrope.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE