• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Monografija Sveti knez Lazar i kosovski zavet

Zbornik tekstova sačuvanih u narodnom pamćenju i predanju "Sveti knez Lazar i kosovski zavet", u izdanju "Svetigore" mitropolije crnogorsko-primorske i Kompanije "Novosti", predstavljen je u sredu u Medija centru.

Zbornik tekstova sačuvanih u narodnom pamćenju i predanju "Sveti knez Lazar i kosovski zavet", u izdanju "Svetigore" mitropolije crnogorsko-primorske i Kompanije "Novosti", predstavljen je u sredu u Medija centru.

Prema rečima mitropilita Amfilohija, ova knjiga pojavila se u trenutku kada se rešava sudbina Kosova i Metohije, koji je za srpski narod teži od vremena cara Lazara i patrijarha Arsenija Čarnojevića.

Naglasivši da je kosovska teologija i filozofija duboko utkana u svest naroda, mitropolit crnogorsko-primorski se zahvalio patrijarhu Pavlu na blagoslovu i predgovoru za ovo izdanje, kao i svima koji su uložili trud da se knjiga pojavi.

Prema rečima ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, ova knjiga je prilika da se naglasi značaj tradicije koja nije samo prošlost, već deo naše i evropske sadašnjosti.

Podsetivši na prethodna izdanja na kosovske teme, medju kojima su i "Evropske mape Kosova i Metohije", Samardžić je rekao da te mape, radjene u periodu od 8. veka do danas, govore o evropskom poznavanju istorije Kosova, čija je tradicija deo evropskih vrednosti.

"Razlozi za odbranu Kosova, koje je neodvojivi deo države Srbije, nisu samo politički", rekao je on, objasnivši da je Evropa, ukoliko ovakvu tradiciju smatra prošlošću, "u nesporazumu sa samom sobom".
Na konferenciji za novinare skrenuta je pažnja i na neuspešnu obnovu crkava i manastira, koja je sprovedena na samo osam pravoslavnih objekata, od 150 crkava i manastira porušenih u martovskom pogromu 2004.

Predstavnici države i crkve su se složili da se na svaki način treba suprotstaviti tim nestručnim obnovama u propagandne svrhe, u kojima evrpske institucije samo formalno ispunjavaju svoje obaveze, ukazujući da nema pravog odnosa prema baštini koja je deo evropskih vrednosti.

Tu se kriju, kako je rečeno, teške političke manipulacije koje ne mogu dati rezultate.

Direktor Kompanije "Novosti" Manojlo Vukotić rekao je da u toj kulturno vrednoj knjizi patriotske orijentacije nema politike, jer ni kneza Lazara narod ne pamti kao političara već kao nosioca duha jednog važnog dela srpske prošlosti.

O knjizi su govorili i profesorka Univerziteta u Prištini Mitra Reljić i Zoran Stefanović, autor CD-a "Kosovo i Metohija - lice Evrope", objavljenog kao prilog ovoj monografiji.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE