• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje 54. Oktobarski salon

Izvor MONDO/Tanjug

Najuglednija smotra vizuelne umetnosti u Srbiji, 54. Oktobarski salon, biće zvanično otvoren večeras u Zepter Expo-u, bivšoj Robnoj kući "Kluz", pod sloganom "Niko ne pripada tu više nego ti".

Salon traje do 17. novembra, a kustosi su kolektiv "Red Min(e)d" koji čine Danijela Dugandžić Zzivanović (Sarajevo), Katja Kobalt (Minhen/LJubljana), Dunja Kukovec (Ljubljana) i Jelena Petrović (LJubljana/Beograd).

Naslovljena po motivima knjige Mirande Džulaj, izložbu čine radovi četrdesetak umetnica - slike, skulpture, video radovi, zvučne instalacije, kao i događaji koji su njen sastavni deo.

Postavka Salona, prema rečima Petrovićeve, bavi se politikom u svakodnevnom životu i postavlja pitanje "šta zapravo za nas kao pojedince i pojedinke znači feminizam, emancipacija, feminizam u svakodnevnom životu, kako ga živimo i kako ga na neki način uključujemo u svoje stavove, rad, svakodnevni život".

"Izložba je usmerena na različite tematske okvire i ta politika svakodnevnog života je podeljena na različite segmente - od kritike art sistema do društveno-političkih pitanja, odnosno političko angažovane umetnosti", istakla je ona.

U okviru izložbe se nalaze i takozvane "stanice" kao što je upitnik o feminizmu koji može da se popuni na licu mesta, "reading room" koji sačinjavaju katalozi i audio-video kutak sa intervjuima sa umetnicima.

Najavljen je i kustoska škola koju će voditi Jelena Vesić i kolektiv A7 iz Minhena.

Oktobarski salon će otvoriti Aleksis O'Hara performansom "Odbrambeni mehanizmi za ugrožene vrste", a manifestaciju organizuju Kulturni centar Beograda uz podršku Ministarstva kulture, Cepter Expo-a, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE