• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba o Ćirilu i Metodiju

Izvor MONDO/Beta

Izložba Slovačkog nacionalnog muzeja, Istorijskog muzeja i slovačkog Arheološkog instituta pod naslovom "Ćirilo i Metodije: braća koja su promenila svet" otvorena je danas u Narodnoj biblioteci Srbije.

Otvarajući izložbu državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Dejan Ristić je podsetio da mnoge slovenske zemlje i Grčka slave veliki jubilej - 1.150 godina od početka misije svetih Ćirila i Metodija.

"To je istorijski događaj koji je na neki način otvorio vrata civilizovanog sveta slovenskim narodima", istakao je Ristić, podestivši na još jedan, nacionalni jubilej, a to je 900 godina od rođenja rodonačelnika dinastije Nemanjić, Stefana Nemanje.

On je u ime Ministarstva kulture i informisanja ovu izložbu ocenio kao "iskorak u pravom smeru", budući da je jedan od prioriteta ministarstva u narednom periodu motivisanje i pružanje podrške nacionalnim ustanovama kulture za ustavljanje međuinstitucionalne, bilateralne i multilateralne saradnje sa srodnim institucijama u Evropi i svetu.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Svetlana Jančić rekla je da ova izložba našoj kulturnoj javnosti na najbolji mogućii način predstavlja delatnost najznačajnijih institucija kulture Slovačke - njihovog nacionalnog muzeja, Istorijskog muzeja i Arheološkog instituta.

"Na panoima koji su postavljeni mogu se videti artefakti, rukopisi i sve ostalo što se odnosi na kult i misiju solunske braće, utemeljivače slovenske pismenosti i književnosti", istakla je Jančić.

Ona je dodala da su ovakve izložbe najbolji način da se kreira jedan plemenitiji duhovni prostor u kome se trajna misija svetog Ćirila i Metodija nastavlja, a to je misija povezivanja.

"Zapravo sve to daje poseban pecčat misiji nacionalnih institucija kakve su muzeji, arhivi, biblioteke, da prikupe, saccuvaju, zasstite i prikazzu nemerljivo blago koje im je povereno na čuvanje", rekla je Janičić.

Ovom prilikom muzički sastav "Velikomoravski" izveo je nekoliko kompozicija iz 9. veka, iz vremena kada je započela misija Ćirila i Metodija njihovim dolaskom u Veliku Moravsku.

Slovačka izložba u srpskoj nacionalnoj biblioteci deo je aktivnosti povodom obeležavanja velikog jubileja: 1.150 godina od misije svetih Ćirila i Metodija.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Poštovani, Pogledao sam Vašu izložbu u holu Narodne biblioteke Srbije, i kao i uvek puno interesantnih stvari sam naučio i smatram da je ovakav vi saradnje, kroz kulturu, veoma koristan, i prikazuje nam da imamo puno više zajedničkog osim slovenskog porekla. Ali, bio sam veoma neprijatno iznenađen time što je autor izložbe na dva panoa gde se nalazi karta Evrope pogrešno prikazao državne granice Republike Srbije, zemlje koja je kao domaćin u svojoj najznačajnijoj ustanovi kulture,Narodnoj biblioteci ugostila prijatelje iz Slovačke. Verujem da to nije urađeno namerno, da autor nije imao na umu da uvredi domaćina, i da se potkrala greška time što južna pokrajina Republike Srbije prikazana kao odvojena država. Želim Vam prijatan dan

SERIJE