• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Sajam knjiga: Svi po knjige, ne na pljeske

Izvor MONDO/Tanjug

Prvi put jedan pisac za decu otvorio Sajam knjiga u Beogradu. Praznik knjige traje do 27. oktobra.

"Pismen narod čita, a nepismen sluša, pismeni razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom", reči su Ljubivoja Ršumovića, poznatog pisca kome je u nedelju pripala čast da otvori 58. Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu.

Nikada do sada nijedan pisac za decu nije dobio priliku da otvori Sajam knjiga. Ali, sada je ta nepravda ispravljena.

Ršumović, koji ima impresivnih 86 naslova, započeo je besedu, citiranjem reči provestitelja Dositeja Obradovića: "Knjige braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci".

"Evropski đak Dositej, znao je da pismenost otvara još jedne oči ljudima, one kroz koje duša gleda, dalje, od one muke svakodnevne, dok zvona i praporci, iz njegove poruke, su dogme i neznanje, a knjiga je izlaznica iz sujeverja i zaostalosti... Danas je knjiga i potrošna roba, i priručni alat, uspešna drugarica u samoći, savetnica za pitanja srca, ali i udžbenik života, džepni asistent u odrastanju i prvi pomoćnik u poslu", nabrojao je Ršumović i dodao da nova "tehnologija nudi stalno pomagala, digitalna čuda za druženje i zabavu, pa i za učenje i obrazovanje".

Postavljajući retoričko pitanje - da li knjiga izumire, kratko ogovara: "Ne!".

"Iz godine u godinu Beogradski sajam knjiga ponavlja to 'Ne'!", poručio je Ršumović.

Podsetio je da je nedavno za najbolju knjigu proteklog milenijuma proglašena "Mali princ" Antona de Sent Egzipereija, i to "smatra da je potpuno zasluženo, jer je mudra koliko i zabavna, a pisana je za decu u ljudima i ljude u deci".

Uz pomoć jednog dečaka, Ršumović je potom otvorio Sajam rečima: "Kao ogorčeni protivnik svake vrste zatvaranja proglašava Sajam knjiga otvorenim!".

Na otvaranju Sajma govorila je i poljska književnica Olga Tokarčuk, koja je bila kandidat za Nobelovu nagradu.

Zahvalivši se na pozivu, ona je rekla da je Srbija, uprkos svojoj nevelikoj teritoriji jasno i postojano na kulturnoj, a naročito književnoj mapi Evrope, budući da su na ovim prostorima ponikli pisci poput Ive Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Milorada Pavića ili Davida Albaharija.

Na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se održava pod sloganom "Prostori slobode", predstaviće se 490 direktnih izlagača od kojih 48 iz inostranstva.

Prvi put na sajmu je otvoren Dečiji paviljon (Hala 2b) i takođe premijerno svoj štand i prateće programe imaće beogradski književni časopisi. Pored Poljske na sajmu učestvuju izdavači iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemački i Indije. Na zajedničkom prostoru "Eunika" predstaviće se pet instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije u Beogradu.

U Hali 1 nalaziće se domaći izdavači, i to isključivo sa sopstvenim knjigama.

Inostrani izdavači, nacionalne prezentacije, izdavači koji se bave školskom, stručnom i obrazovnom literaturom nalaze se u Hali 2a.

Domaći i strani izdavači, državne institucije i distributeri, kao i izdavači koji se bave religijom i teologijom svoja dela izložiće u parteru Hale 4, dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige. Sale za prezentacije i izložbe nalaze se u Hali 1a, dok će novoustanovljeni Dečji paviljon biti u Hali 2b.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stiklica

Divno,divno..! Za svu decu u ljudima i za sve ljude u deci! Rsum je sjajan! Bas sam ponosna sto imamo jednu ovakvu manifestaciju knjige. :)

SERIJE