• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tasovac: Knjige bez čitalaca - zemlja u paklu

Izvor Tanjug

Ukoliko knjige ne ostvare svoju kranju svrhu i ne nađu put do čitalaca, od zemlje ćemo napraviti pakao, poručio je u Čačku ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Tasovac je posetio gradsku biblioteku "Vladislav Petković Dis" i ovoj ustanovi uručio 367 knjiga.

Obraćajući se novinarima, Tasovac je podsetio da danas počinje 58. Sajam knjiga u Beogradu, rekavši da će ga predstavnici ministarstva kulture najbolje podržati ako danas budu u bibliotekama Srbije.

"Biblioteke su mesta na kojima knjige ostvaruju svoj najpuniji smisao kao nosioci kolektivnog pamćenja svake pismene kulture", naveo je on.

Prema njegovim rečima, dugo je vladalo uverenje da je otkup knjiga najbolji način da ministarstvo pomogne autorima i izdavačima koji sve teže opstaju.

"Nemam ništa protiv toga, ali smatram da stanje u bibliotekama u Srbiji, njihova opremljenost, posećenost i broj pozajmljenih knjiga pokazuju najbolju sliku kulture u našoj zemlji", rekao je ministar.

Bez biblioteka u kojima knjige ne "cirkulišu", autori su osuđeni na zaborav, izdavači da postanu firme koje posluju, a sajam knjiga samo komercijalna priredba na kojoj se sreće sve više posetilaca i sve manje čitalaca, istakao je on.

"Borhes je rekao da raj zamišlja kao biblioteku, ne znam hoćemo li mi od njih uspeti da napravimo jedno takvo utopijsko mesto, ali sam siguran da ako knjige ne ostvare svoju krajnju svrhu, od zemlje ćemo napraviti pakao", naglasio je Tasovac.

Ministarstvo kulture, kako kaže, mora da obrati posebnu pažnju, ne samo na biblioteke, kojih ima 176 u Srbiji, već i na ljude koji u njima rade, kako bi piscima bio omogućen najkraći put do čitalaca.

Prema rečima direktora čačanske biblioteke Danice Otašević, ovo je prvi put da jedan ministar kulture poseti ovu ustanovu.

"Naša biblioteka je najuspešnija u Srbiji, međutim, imamo problem sa prostorom već godinama, pa ćemo razgovarati o tome da li ministarstvo može da se uključi i pomogne u sprovođenju projekata koji postoje", navela je ona u izjavi Tanjugu.

Otaševićeva je podsetila da je grad već otkupio zgradu Doma vojske, ali, kako kaže, za njeno opremanje i privođenje nameni je neophodno dosta novca.

"Nama je cilj da budemo jedna od najuspešnijih biblioteka na Balkanu", rekla je ona.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE