• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina Dositeja - u Muzeju Vuka i Dositeja

Muzej Vuka i Dositeja i Zadužbina "Dositej Obradović" obeležili su Godinu Dositeja, predavanjima u kojima je istaknuta potreba vraćanja njegovom učenju.

Muzej Vuka i Dositeja i Zadužbina "Dositej Obradović" obeležili su Godinu Dositeja, predavanjima u kojima je istaknuta potreba vraćanja njegovom učenju.

U besedi naslovljenoj " Dositej danas i uvek", upravnica Zadužbine Mirjana Dragaš podsetila je da je Zadužbina osnovana 17. septembra 2004. i da je to obeležila kupovinom Dositejeve rodne kuće u Čakovu (Rumunija) zahvaljujući svom osnivaču, vršačkom koncernu "Hemofarm". Kuća će dobiti i stalnu postavku, koja će biti otvorena tokom tradicionalnih Dositejevih dana, koje svake jeseni organizuje Srpska zajednica u Temišvaru.

Dragaš je objasnila da se Zadužbina založila da se nizom manifestacija obeleži 200 godišnjica Dositejevog dolaska u Srbiju i da se mogu videti paralele izmedju tog i našeg vremena, jer Srbija se iznova konstituiše kao samostalna država. Srbi su se, kako je rekla, u 19 veku mnogo više i sistematičnije bavili Dositejem, njegovim delima koja su čak tri puta štampana u celini, a važno je da se ono proučava danas i tumači u skladu sa savremenim znanjima i izazovima.

Nalazeći kod Dositeja niz primera za njegovu dalekovidost, jer je pre svih prepoznao da ustanak nije tek buna protiv zuluma već budjenje naroda koji želi da stvori modernu državu, koji je prepoznao evropsku sudbinu te Srbije, Dragaš je zaključila da nam sve to nalaže da proučavamo Dositeja danas i uvek.

Ljiljana Čubrić je, kao dugogodišnja upravnica Muzeja koji je posvećen našim najvećim prosvetiteljima Vuku i Dositeju, govorila o njegovom angažovanju tokom četiri godine - od dolaska u Beograd do smrti 1811. godine. Podsetivši da je Muzej u zgradi u kojoj je bila Velika škola koju je on osnovao 1808. godine, ona je ukazala da su u blizini temelji zgrade u kojoj je bilo sedište Praviteljstvujućeg sovjeta (vlade), čiji je bio član kao prvi ministar obrazovanja. Upravnica Muzeja je apelovala da se ovom delu Beograda vrati izgled koji je imao u Dositejevo vreme.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE